fredag 23 april 2010

Kalla den "clown-lag"

I media rapporteras om den så kallade burka-lag (eller slöjförbud) som eventuellt ska införas i Belgien (och Frankrike). Se till exempel här eller här. Men det är inte en burka-lag utan en lag mot att vara klädd på ett sådant sätt att man inte kan identifieras. Alltså är lagen lika tillämplig på clowner som på personer med burka och skulle kunna kallas clown-lag istället. Att kalla den burka-lag visar alldeles säkert på intentionerna hos de personer som stödjer lagen, men det döljer samtidigt en del av problemet med lagen.

En riktig burka-lag skulle säga att muslimska kvinnor inte får ha på sig kläder som täcker ansiktet. En sådan lag skulle uppenbart vara diskriminerande eftersom det är en särlagstiftning som bara skulle gälla ett kön och en viss religiös grupp. Jag tror inte att något EU-land skulle kunna införa sådan lagstiftning. När man ska utforma lagstiftningen på ett icke-diskriminerande sätt lyckas man alltså också förbjuda clowner med ansiktsmålning. Att kalla den clown-lag visar på det löjliga i lagstiftningen.

Det kan vara värt att påminna om den debatt om maskeringsförbud vid demonstrationer som fördes i Sverige efter Göteborgs-kravallerna. Många personer var oroade över en sådan lagstiftning och vilka konsekvenser det skulle medföra. I Belgien får man nu alltså maskeringsförbud på köpet som ett specialfall av clown-lagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar