tisdag 20 april 2010

Då får hon väl gifta sig varje år

Handelns utredningsinstitut har kommit fram till att kronprinsessan Victorias bröllop kommer att dra in mer pengar än väntat till handeln i Stockholm. En utredare uttalar sig om att bröllopet säkert kommer att dra in mer pengar än vad det kommer att kosta. Men då borde väl Victoria gifta sig varje år?
Som statsanställd är det väl utmärkt om hon kan få en arbetsuppgift som är så ekonomiskt lönsam. Personligen skulle jag gärna se ett system där gemålsrollen kan roteras bland folket, eller kanske tilldelas utländska personer som gjort sig förtjänta. Om möjligheten till kungliga statsbesök är viktig för svensk exportindustri så borde väl chansen att få gifta sig med den svenska kronprinsessan vid en lyckad JAS-affär smälla ännu högre?

När vi ändå är inne på ämnet monarki: bevara succesionsordningen vid införandet av republik. Jag hoppas att vi en dag kommer att få republik i Sverige. Däremot vill jag inte då ha en direktvald president som statschef. Jag tycker att vi istället ska behålla succesionsordningen men utan ärvda ämbeten i toppen. Om kungen och kronprinsessan är indisponibla så blir idag talmannen statschef. Det är inget konstigt val: talmannen är ordförande för Sveriges högsta beslutande organ (riksdagen). Det är det naturliga valet av statschef i republiken Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar