måndag 9 januari 2017

Fidel Castro är död

Det enda av de många kändisdödsfallen under 2016 som kommer att uppmärksammas på denna blogg är den kubanske statsmannen Fidel Castros. Att detta gett upphov till många kommentarer i den så kallade bloggosfären förvånar nog ingen.

Många har varit ledsna:
Den store revolutionären och humanisten Fidel Castro dör (Jinge)
Fidel Castro är död – Heder till den ekologiske protektionistiske socialisten Fidel Castro (Vetenskapliga partiet)
Med tanke på det sorgliga dödsbudet från Havanna idag länkar jag gärna än en gång till denna sång av Björn Afzelius. (Erik Rodenborg)
Tack vare ett entusiastiskt folk som helhjärtat stödde revolutionen och den nya regeringen, om man bortser från en klick ur borgarklassen som inte längre kunde sko sig på förslavade kubaner, kunde Fidel Castro leda landet mot jämställdhet och genomföra reformer som vi bara kan drömma om. (Eaqhan)
Ty Fidel Castro, Comandante Fidel Castro, var som person en avgörande gestalt i den nuvarande fasen av mänsklighetens frihetskamp. Som sådan fortsätter han att verka exemplariskt genom sina ord och sin gärning. I den meningen är han oss odödlig.(Jan Myrdal)
Andra har haft motsatta känslor:
Vart han egentligen dragit är väl oklart. Kanske åt det heta stället? Oklart som sagt, men det heta stället unnar jag honom! Bra är det i alla fall att han äntligen lämnat oss. Var Castro kass tro? Om du frågar mig så skulle jag definitivt säga att han var helkass. En mänsklighetens skadegörare. (Sapere Aude!)
På min lista över personer som borde dö så de får brinna i helvetet om det finns något sådant efter döden har vi idag äntligen kommit till Kubas exdiktator Fidel Castro.
Som vanligt när en diktator som fängslade sitt folk dör dyker politiskt korrekta personer upp och hyllar, men också partikamrater som vill skämma ut sig. Kommunisten Lars Ohly förnekade diktaturen i Östeuropa under lång tid och hade inget emot folkförtrycket och fattigdomen på Kuba. (Farbror Torsten)
Kubanerna har ju fri sjukvård, det tyder på att mänskliga rättigheter respekterats av Castro, har många sagt till mig det senaste dygnet. Jo tack, det hade Hitlers nazityskland också, för de flesta som bodde i Tyskland. Vad säger det om Hitler? En diktatur är aldrig 100% ond. Hitler byggde sociala skyddsnät och motorvägar och bra djurskydd. Samma med Kuba eller Pinochets Chile. (Torbjörn Jerlerup) 
Vissa utnyttjar som vanligt tillfället till att posta sådant som de alltid postar:
Kubas förre diktator Fidel Castro är död. Han blev 90 år. Idag befinner sig kommunistledaren i helvetet om han inte tog emot Jesus innan han dog. (Apg29)
Kära vänner, tillåt mig att tillönska den store ledaren kamrat Kim Il Sung, att njuta av ett långt liv och god hälsa, så att han kan fortsätta att berika med sin erfarenhet revolutionära kunskap om socialismen och den internationella kommunistiska rörelsen. Jag riktar också ett särskilt tack till Kim Jong Il. Till kamraterna i det koreanska partiet och till alla koreanska kamrater säger jag: Tack! (Svensk-koreanska föreningen)
Castro-propaganda i GP? Jomen! På förekommen anledning luftas en av de många propagandamyter som ska glorifiera el Comandante. Man anger åtminstone sin källa, som inte hör till de tyngre. (Faktoider)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar