tisdag 29 mars 2011

Den andra åsikten om jordens uppvärmning

Europeiska Arbetarpartiet (EAP) är, tillsammans med Ny Solidaritet och Schillerinstitutet, LaRouche-rörelsens representanter i Sverige. Rörelsens två grundpelare är en framtidsoptimism av det teknologiska slag som var populär på femtiotalet ("Gör en damm av Östersjön", "Bygg en motorväg till Kina", "Kolonisera månen") och en övertygelse om att den europeiska kungligheten (framförallt den brittiska) är roten till allt ont. Lägg till detta ett intresse för den typ av enkla men radikala ekonomiska lösningar som tilltalar vissa i samhällets utkanter (räntefria banker, tidsfaktorekonomi) och bilden är klar.

Eftersom sådana som prinsarna Philip i England och Bernhard i Holland är engagerade i Världsnaturfonden (WWF) så förenas de båda grundpelarna i en tveksamhet inför den miljödebatt vi har idag. Därför kan man på EAPs hemsida under rubriken "Krossa 'gröna svastikan'!" ta del av artiklar som ger alternativ till de åsikter som dominerar i den allmänna debatten. Här kan man läsa om professor Nils-Axel Mörners åsikter om havshöjningsbluffen och under rubriken "Nazister firade Mörk Tidsålder under en timme" en artikel om "Earth Hour".

3 kommentarer:

  1. Du har nog missuppfattat det lite. Några rättelser:

    1) "Bygg en motorväg till Kina" har mig veterligen EAP aldrig sagt. Däremot vill man bygga utvecklingskorridorer med snabbtåg, kraftverk, nya städer, vatten- och kraftledning m.m. för att öka levnadsstandarden i underutvecklade regioner.

    2) Inte heller har de sagt att den europeiska kungligheten är roten till allt ont. Däremot säger de att det är det brittiska imperiet, med sin spekulationsekonomi, offshore-finanscentran, geopolitiska manipulationer, monetaristiska system, och utilitaristiska ideologi - med andra ord det idag rådande globala systemet - som måste skrotas, för att ersättas av ett kreditsystem.

    3) Räntefria banker förespråkar de inte heller. De talar däremot om ett nytt globalt kreditsystem med långfristiga krediter till låg ränta (1-2%). Detta istället för att låta u-länder hamna i en skuldfälla, eller ha finansinstitutioner som kan "låna" i stort sett räntefritt från ECB, samtidigt som stater tvingas betala tvåsiffriga procentsatser i ränta.

    Man kan naturligtvis ha olika åsikter om det EAP säger, men rätt ska i alla fall vara rätt, så felaktigheter bör rättas till.

    SvaraRadera
  2. Jag är alltid tacksam för rättelser.

    1) "Den nya sidenvägen" är/var väl ett klassiskt EAP förslag och det är/var väl en motorväg till Kina?

    2) Att lite tillspetsat skriva om "det brittiska imperiet" till "den europeiska kungligheten (framförallt den brittiska)" är en förenkling som jag tycker att jag kan stå för.

    3) Jag skrev aldrig att EAP förespråkat räntefria banker utan jag skrev att de ekonomiska förslag som EAP framfört är av samma typ som räntefria banker: orealistiska och byggda på stora förenklingar av verkligheten.

    På punkt 3) kan jag dock erkänna att jag är lite osäker: det är möjligt att EAPs "nya globala kreditsystem" är alldeles realistiskt och skulle ha stor effekt men för mig låter det dock precis som när andra människor pratar "tidsfaktorekonomi".

    SvaraRadera
  3. EAP brukar leverera. På sistone har jag dock blivit besviken på att de, som annars har åsikter om allting, varit så tysta angående det som händer i Nordafrika/Mellanöstern. Jag vill minnas att det förekom någon artikel på deras hemsida som försvarade Mubarak för några månader sedan, och hävdade att det var det Brittiska Imperiets (vad annars?) kaospolitik som låg bakom protesterna mot denne. Sedan har det varit tyst från EAP:s sida. Är det för att det blev pinsamt eller för att Larouche inte har bestämt vad de ska tycka om situationen än?

    SvaraRadera