torsdag 3 mars 2011

Främlingar på vår jord

När jag läste Håkan Blomqvists första bok "UFO - i myt och verklighet" tyckte jag bäst om de insikter boken gav i företeelser som ligger i utkanten av ufo-fenomenet. Jag uppskattade också de närbilder av ufo-rörelsen i Sverige som Blomqvist ger. Här medverkar personer som Edith Nicolaisen, som bland annat grundade bokförlaget Parthenon, och K Gösta Rehn, som skrivit flera böcker om ufon. Blomqvist har själv en bakgrund i gränslandet mellan ufo-intresse och "new age"-sökande. Han var under flera år knuten till Intergalaktiska Federationen ledd av den svenske kontaktmannen Sten Lindgren och senare hjälpte han Lars Adelskogh att bygga upp Institutet för hylozoiska studier.

Därför är det glädjande att Blomqvist i sin senaste bok "Främlingar på vår jord - Ufokontakter i Sverige" fortsätter utforskandet av den svenska kontaktrörelsen och relaterade fenomen. Huvuddelen av boken tas upp av en presentation av det så kallade Helgefallet, historien om Richard Höglund. Att försöka sammanfatta det material som presenteras i boken är svårt men det hela började med att Höglund 1965 träffade en grupp utomjordingar vid en sjö utanför Uddevalla. Dessa botar Höglunds njursten och sen är cirkusen igång. Det följer besök på ufobaser på Bahamas, mystiska svartklädda präster, en radioaktiv metallbricka, utomjordisk skrift, maffian, kurirresor runtom i världen, fredsrörelser, reinkarnation, och regelbundna besök av utomjordingar under tiotals år. I historien figurerar också organisationer som den ovan nämnda Intergalaktiska Federationen och Ifologiska sällskapet och personer som mediet Sture Johansson och illusionisten Johny Lindell.

Det är tur att en person som Håkan Blomqvist är intresserad av att dokumentera dessa personer och händelser. Jag har varit aktivt intresserad av udda företeelser under i alla fall 20 år men hade aldrig hört talats om Helgefallet förut. En person som "lite av en världskändis" Sture Johansson och hans Ambresgrupp, baserad på en 3000-årig egyptisk andes lära, var också helt okända för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar