Jag har råkat på en del notiser som skrivits för min
gamla hemsida men efter den version från 2003 som återfinns här på blogger. Oklart om dessa texter finns eller har funnits på nätet förut.
Stig Ekman "Den militära underrättelsetjänsten"
En ganska tråkig bok om den svenska militära underrättelsetjänstens agerande under fem internationella kriser på 1960-talet. Kriserna är den finländska not-krisen 1961, Kubakrisen 1962, militärkuppen i Grekland 1967, Sexdagarskriget 1967 och den sovjetiska invasionen i Tjeckoslovakien 1968.
Innehållet i boken var ursprungligen en del av en hemlig utredningen om den svenska militära underrättelsetjänsten. Delar av innehållet är fortfarande hemligt (i boken markerade med [...]). Den samlade slutsatsen är att underrättelsetjänsten (under omständigheterna) gjort helt rimliga bedömningar.
För mig var behållningen i boken avsnitten om det IB-material som funnits i FST/Unds arkiv. Ekman gör bl.a. en nogrann genomgång av det samlade materialet för 1968.
Jon Ronson "Them"
En mycket lättläst och ganska humoristisk bok, inte utan poänger.
Journalisten Jon Ronson bestämmer sig för att spendera en del tid (sammanlagt fem år) tillsammans med olika extremister i syfte att skriva profiler över dessa. Resultatet är denna bok. I boken finns kapitel om den engelske muslimske fundamentalisten Omar Bakri Mohammed, en redogörelse för Ronsons besök vid ett Bilderberg möte i
Portugal tillsammans med redaktören Big Jim Tucker för "Spotlight", intevju med far och dotter Randy och Rachel Weaver, redogörelse för striden i Kanada om David Ickes besök där. Det finns också ett kapitel om the Grand Wizard of the Knights of the KKK Thom Robb, radioprataren Alex Jones, den nordirländska pastorn Ian Paisley, Bilderberg-insidern Dennis Healey och ett besök vid en hemliga ceremoni i Bohemian Groove.
Stewart Home "Confusion Incorporated"
En samling (korta) artiklar från åren 1993-98. En del är skämt, en del är lättviktigt om psykogeografi och en del är seriösa (akademiska) artiklar om kultursynen inom den kapitalistiska världen och kritik av situationismens analys av denna. Roligast var "Royal Watch"-kolumnerna från tidningen "Underground" med magiska/konspiratoriska tolkningar av den engelska kungafamiljens beteende.
Home är också redaktör för den mer läsvärda samlingen "Mind Invaders".
Wihelm Agrell "Övrig illegal verksamhet"
En mycket bra bok om Säpos och den militära underrättelsetjänstens övervakning av svenska kärnvapenmotståndare 1958-1968. Agrell har, nästan i detalj, studerat det material som finns samlat i dessas arkiv. Boken ger en god insikt i hur de båda organisationerna arbetade och såg på världen. Agrell pekar också på de problem som uppstår när en politisk uppfattning förklaras vara misstänkt.
Agrell har också skrivit en utmärkt bok, "Svenska förintelsevapen", om de svenska programmen för kärnvapen och kemiska stridsmedel 1928-70.
Tidningen Sex #3
En tidning med bara intervjuer. I detta nummer bl.a. fotografen Daniela Rossell som gett ut en fotobok med bilder på nyrika mexikaners hem, den svenska konstnärinnan Renate Bauer som klistrar upp sina texter på gatorna i Stockholm, nyburlesk-stjärnan (och Marilyn Mansons flickvän) Dita von Teese, filmaren Nick Zedd, den vitryske rockstjärnan Andrej Stepanjuk, galleristen Patti Astor och filmaren Roger Avary.
Göran Rosenberg "Det förlorade landet"
En bra bok om sionismens historia. Mycket för mig nytt om olika tankar och inriktningar inom sionismen och Israel. Rosenbergs personliga erfarenheter (från tre år på gymnasiet i Israel på 60-talet och som aktiv för palestinierna i Sverige på 70-talet) fungerar bra i boken och ger utfyllnad till vad som annars nästan blivit en lärobok om nationalismens idehistoria.