måndag 24 april 2017

Martin Gustavsson från Vetenskapliga partiet

Del två av intervjun med Martin Gustavsson från Vetenskapliga partiet. Ett inlägg i serien Svenska partier.


F: Berätta lite om dig själv.

Jag är egentligen inte så väldigt viktig, men alla Sveriges vetenskapligt lagda människor är viktiga för vårt parti. Det kan vara ingenjörer, läkare och lärare etc. Jag är endast en ingenjör med hög förmåga att se samband som mediterat flitigt, men min funktion är egentligen enbart att utgöra en slags permanent säkerhetsvakt för de två partierna Vetenskapliga partiet och Valsamverkanspartiet samt att deltaga i samtalet.

F: Jag undrar lite över detta med meditation. Många ser det som en avslappningsmetod, men du talar om det som en metod för att komma fram till eller inse saker?

Kul att du undrar, men det är väldigt lätt att uppleva själv. Prova gärna 30 sekunder, en minut, nästa gång två minuter o.s.v. När du är uppe i ungefär en timme kan du göra en reträtt också. 10 dagar är vanligt.

Det är avslappnande att andas djupt och sitta still eller gå sakta. När man slappnar av och andas djupt läker hjärnan, det är lite som att sova fastän man är vaken och betraktar sina drömmar vaket, men liksom utifrån som om man själv inte är en del av dem, som att man själv blir ett högre väsen som betraktar jaget.

Man kan släcka ut icke-konstruktiva tankar och dåliga minnen och förstärka positiva och konstruktiva tankar. Man kan även tänka saker färdigt i flera steg och sedan släcka ned dessa tankar också om de inte leder någonstans eller be någon om hjälp att diskutera saken om man inte får ordning på det.

Man kan förbinda och relatera tankar i meditation. Man kan i meditation få nya tankar och upplevelser. Tömmer man ut det ovidkommande finns det rum för nytt tänkande och ny visdom. Läser man ex. vad en filosof skrivit kan man sedan meditera på vad filosofen sagt, relatera det till annat man känner till och sedan läsa fler olika filosofer.

Är det lite tomt kan man sedan kan ex. fylla på med skeptikerskolan eller läsa in sig på argumentationsfel eller hypotetisk deduktiv metod och relatera och meditera på det också.

F: Vilka fler partier än Vetenskapliga partiet ingår i Valsamverkanspartiet?

Jämställda partiet och Svensk Ekologisk Demokratisk Socialism ingår i Valsamverkanspartiet idag. Vi hoppas på fler deltagande partier som är nya, små eller ligger nära eller under 4%-spärren.


F: Som utomstående får man lätt intrycket att Jämställda partiet och Svensk Ekologisk Demokratisk Socialism i själva verket är samma parti som Vetenskapliga partiet. Är det så?

Nej, men vi har många åsikter gemensamt. I Svensk Ekologisk Demokratisk Socialism är även de som är kristna välkomna om jag förstått saken rätt. Vetenskapliga partiet är emot alla religioner och vi är ateister.

Jämställda partiet försöker, vad jag kan förstå, dra mer balanserade och intelligenta feminister ut ur radikalfeminismens klor och även välkomna jämställda män in i partiet också utan att de behöver kalla sig för feminister.

Vetenskapliga partiet tror att jämställdhet kommer automatiskt när man minskar klyftorna i samhället, men vi förstår att kvinnor som misslyckats i andra partier kan ha en annan åsikt. I minst 50% av fallen är det naturligtvis en man som kommer få representera det onda av den som tagit på sig offerkoftan.

Det är mänskligt att bli arg och ledsen, generalisera och blir rasistiskt sexistisk. “Vita män” tycks vara speciellt angripna av feminister om jag förstått saken rätt. Det kan läkas ut mentalt om man är motiverad.

F: Du har alltså inte grundat dessa partier och är inte medlem i dem? Har du träffat grundarna eller några medlemmar från dem?

Nej. En kvinna vid namn Malin Eriksson och en person jag tror heter Tomas verkar grundat dessa två partier och det är heller inte nödvändigt att träffas i verkliga livet. Valsamverkan handlar inte om att komma överens om en gemensam politik, bara om att skaffa riksdagsmandat till de ingående partiernas utvalda kandidater som jag registrerar inför valet.

När kandidaterna väl får mandat i riksdagen kan de samverka med vilka andra partier de vill i riksdagen på order av sina egna medlemmar.

F: Hur började du arbeta för partiet?

Jag som säkerhetsvakt är grundaren av det som idag heter Vetenskapliga partiet och Valsamverkanspartiet, två partier som startades samtidigt som en helhetslösning September 2012. Det var slutresultatet av djup meditation under en längre period.

F: Vad gör egentligen en säkerhetsvakt i ett parti?

Säkerhetsvaktens uppgift är till att skydda partiet från yttre angrepp. Det finns olika typer av angrepp, ex. infiltration, internettrolling och andra psykologiska trix som kan skada ett parti. Säkerhetsvakten är där för att skydda deltagarna mot sådana angrepp och för att uppmuntra de som ev. har drabbats.

F: Kan man bli vald till säkerhetsvakt eller sker den tillsättningen på annat sätt?

Ja. Om säkerhetsvakten säger upp sig eller avlider påbörjas en process som involverar presentationer, meditation och votering för att välja en ny säkerhetsvakt.

F: Har du varit engagerade i något annat, nu eller tidigare?

Ja. För Miljöpartiet satt jag en tid i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i en kommun. För Direktdemokraterna var jag medgrundare, tidvis officiell ordförande, samt moderator. Jag har även tagit en kort tur in i Gröna partiet som var en utbrytning av ca 50 personer ur Miljöpartiet som tyvärr lades ned.


F: Vill du berätta lite om "Kung Martins parti"?

Absolut. Kung Martins parti var det första glädjande mentala steget mot Vetenskapliga partiet och är otroligt relevant. Min grundtanke var att de religiösa i politiken, som oftast beter sig ganska ologiskt, ändå skulle acceptera en trevlig kung kallad av Gud, även om min definition av Gud som ateist och vetenskapligt lagd givetvis inte är Demiurgen, som leder människor till ogudaktigt beteende. Min ”gud”, d.v.s. det jag dyrkar och spenderar min tid med är den inre övertygelsen vad som är rätt och riktigt långsiktigt för alla människor, även för framtidens generationer.

Kung Martins parti blev även grunden för hur ett parti kan skyddas mot infiltration och förstörelse, efter mina negativa erfarenheter av andra partier, förutom en clown-kung även kan glädja barn och vuxna.

Jag kom på i meditation att varje parti behöver en permanent säkerhetsvakt, eller åtminstone en inre permanent kärna, en centralkommitté, som kan stoppa infiltration och förstörelse, annars kan det givetvis gå som det gått för Miljöpartiet, Socialdemokraterna eller Direktdemokraterna där grundarnas ideal har körts över.

Kung Martins parti var dessutom ett försök till s.k. “gerillamarknadsföring” på ett kul sätt, eftersom Sveriges demokrati faktiskt har en maktlös kung som aldrig bär kungakrona, men ändå står symbol för en gammal diktatur, hur besynnerligt det än kan verka så här år 2017. Drottningen får numera bära de olika hattarna förutom när någon skojar till det med kungen.

Att bli statsminister är också som att denne blir en slags “folkung” vald i ett ”folkland”, även om makten i Sverige mellan valen naturligtvis ligger hos riksdagens representanter. Men ändå är statsministern alltså en indirekt demokratiskt vald slags kung med åtminstone ett mandat i riksdagen och inte en kung som fått ämbetet genom arvsmonarki.

Namnbytet till Vetenskapliga partiet var en logisk konsekvens av att gerillamarknadsföringen med Kung Martins parti inte fungerade särskilt väl. Jag gillar personligen ämnet mer än vad centralkommittén gör. Kung Martins parti är i min mening annorlunda och verkligen tankeväckande, precis som bloggen ”Jag vill vara farlig”.

Betydligt mer tragikomiskt är, i min mening, att människor idag gärna röstar på människor som spelar seriösa i kostym och slips men sedan beter sig som clowner realpolitiskt. Det omvända vore bättre, anser jag, enligt principen; – Välj en clown med humor som sedan beter sig seriöst med landets ekonomi och välfärd! – En människa som vill få sina medmänniskor att skratta kommer inte försöka få dem att gråta!

Anledningen att Kung Martins parti lades ned är att det stora flertalet människor inte hade humor nog eller inte var mentalt redo att ansluta sig till detta parti. Den spexiga kungautstyrseln används numera endast för att glädja barn och på karnevaler, i barnprogram eller andra spexiga tillställningar med hänsyn till centralkommitténs interna diskussioner om vår framtoning.

F: Hur är det med Rasistiska partiet och Islamofobiska partiet, de är också dina skapelser?

Det skulle man faktiskt kunna tro. Kanske är det inte seriöst menat men mera ett spex mot de som missbrukar orden? Du kan kanske fråga dem?

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag noterar att många loggor är irrelevanta och undrar samtidigt om du kanske har nya frågor inför valet 2018?

    SvaraRadera