tisdag 7 januari 2014

Stoppa nazismen - bort med kommunala klotterplank

Detta inlägg postades ursprungligen på Nya Partiets hemsida (länk). Tyvärr togs det bort så därför återpostar jag det här:

Efter polisens upprepade rapporter om att kommunala klotterplank (s.k. lagliga graffittiväggar) har visat sig fungera som inkörsport och rekryteringsplats för ökad kriminalitet och extremitet bland ungdomar så har vi äntligen lyckats hitta en gemensam hållning från företrädare för kommun, landsting, polis mm – vi vill sluta med kommunala klotterplank eller s.k. lagliga väggar.
Klotterplanken har debatterats flitigt. De har inte haft någon förebyggande effekt under senare år, utan tvärtom bidragit till ökade problem med klotter och kriminalitet. Självklart ska en kommun inte skapa mötesplatser som syftar till ökad brottslighet.
Den senaste tiden har en stor mängd nazistsymboler klottrats på fastigheter och andra byggnader i och omkring Kärrtorp. Att nazisterna försöker etablera sig här är väldigt utmanande. Redan i somras började de nazistiska klistermärkena dyka upp. En varning kom den 12 oktober, då nazisterna öppet tränade hitlerhälsningar på Kärrtorps IP mitt på dagen. Klotter med hakkors, affischer samt misshandel och hot i tunnelbanan skulle göra förorten till ett fäste.
original
Den som förespråkar denna form av klotter, inte tänker på är att en målning som sker på någon annans egendom alltid är skadegörelse. Det innebär en ekonomisk skada för ägaren av fastigheten då denne måste sanera den skada som uppstått. Om klottret sker på kommunens egendom är det skattepengar som finansierar denna sanering. Skattepengar som kunde gått till vård, skola och omsorg istället.
Den som klottrar kan ha flera olika motiv till varför han/hon begår dessa brott. Spänning, sprida sitt budskap, revolt mot vuxenvärlden och grupptryck är några. Konstnärligt intresse kan också vara en del i motivet till att man klottrar. Den sistnämna gruppen, de som har ett genuint konstnärligt intresse och vill uttrycka sig med graffiti, är inte de personer som begår skadegörelse i konstens namn.
Förhoppningsvis har nu verkligheten kommit ikapp, så att vi på allvar kan börja försöka bekämpa klotter och kriminalitet. Och samtidigt få till ett skifte i synsätt. Men nazisternas aktiviteter födde en motreaktion. Det är ingen lösning att blunda, utan den enda vägen framåt är att få ännu fler antirasister aktiva, många fler. Samtidigt måste rörelsen byggas med mycket större säkerhetsstrukturer än tidigare. Sluta idealisera klottrare och den kulturen.

5 kommentarer:

 1. Aha har du också upptäckt Nya Partiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag såg en länk till (den nya?) bloggen för några dagar sedan. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag tror att det är ett konstprojekt (troll) eller inte. Länken dök upp i ett sammanhang som gav anledning till misstanke.

   Radera
 2. Vi är oense inom partiet var vi står i klotter- och graffitifrågan. I en omröstning kom vi fram till att ta bort inlägget innan vi beslutat i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, jag tyckte åsikten var så intressant och annorlunda att den var värd att sprida.

   Radera