torsdag 23 januari 2014

Feministen och slöjan

Det är för mig obegripligt hur feminister som så förtjänstfullt genomskådat myten om den fria viljan i argument som "det är hennes fria val att sälja sex" eller "det är hennes fria val att förstora sina bröst" kan acceptera den i utsagan "det är hennes fria val att använda slöja". Om det någonsin fanns ett val som påverkades av omgivningens strukturer och förväntningar på män och kvinnor måste det väl vara detta? Bara det faktum att det finns länder där kvinnor, naturligtvis bara kvinnor, är tvingad enligt lag att bära slöja för att skydda samhällets moral borde vara bevis nog. Och även i Sverige finns det människor som menar att slöjan är nödvändig för att bevara kvinnans dygd. Om det överhuvudtaget finns ett patriarkat och en könsmaktsordning hur kan ett plagg som slöjan inte vara en tydlig symbol för denna makt, denna ordning, detta förtryck?

2 kommentarer:

  1. Det hälsosammaste för jämställdheten inom islam är om de västerländska muslimerna tar avstånd från hijaben och istället anammar en mer öppen syn på könen, där det tillslut kan finnas (och accepteras) kvinnliga imamer, hbtq-imamer, omvända könsroller och dylikt. Feministerna vill gärna ställa upp i hijabuppror men vägrar stötta de kvinnor som får utstå våld och hot för att de väljer andra vägar än de deras män säger åt dem att följa. Rädslan att utpekas som rasist eller islamofob är helt enkelt för stor, istället hörs röster där man säger att "det är mitt fria val" från de värsta agitatorerna. Antagligen stämmer detta, det är deras fria val. Det val som de uppfostrats med, men vad säger man till de kvinnor som inte vill bära hijab men som är tvungna på grund av religiösa påtryckningar? Till alla de kvinnor och tjejer som aldrig kan tänka sig en annan verklighet, då de är indoktrinerade sedan barnsben? Hijaben är ett sätt för männen att kontrollera kvinnorna, en könsmarkör som förhoppningsvis kommer att försvinna i ett liberalt och öppet Sverige. "Rätten att bära slöja" - ett sista andetag ifrån de som vägrar inse att deras religion är på väg att assimileras in i ett västerländskt samhälle där kampen mot kvinnoförtryck ligger högt upp på agendan? De som skriker högst för slöjans rättighet att inte ifrågasättas är de nyfrälsta, de (oftast vita kvinnor) som håller hårdast på hijaben.

    SvaraRadera
  2. " Om det överhuvudtaget finns ett patriarkat och en könsmaktsordning hur kan ett plagg som slöjan inte vara en tydlig symbol för denna makt, denna ordning, detta förtryck? "

    Just för att alla inte anser att det handlar om något "förtryck" såklart.

    SvaraRadera