torsdag 28 november 2013

Big Business och konspirationsteorier

Under en affärsresa nyligen råkade jag äta middag med några affärsmän som arbetar med affärer i storleksordningen hundratals miljoner och uppåt. Jag blev uppriktigt förvånad över hur väl min bakgrund inom konspirationsområdet kom till pass. Huvudämne för diskussionen var den nya sprickan mellan USA och Saudiarabien, något som Det Opåverkade Sinnet skrev om redan i augusti. Uppfattningen var att detta var en realitet och att huvudorsaken var kriget i Syrien. Orsaken till Saudis betonande av Syrien är naturligtvis inte omsorg om det syriska folket utan att Syrien är ett ombudskrig mellan Saudi och Iran (som jag skrev om redan i mars förra året). Eftersom denna konflikt ses som helt avgörande av Saudi så är USAs tvekan att tydligt välja sida oförlåtlig.

Betoningen av konflikten i Syrien gör också att Ryssland måste strykas från listan av potentiella partners till Saudiarabien. Då återstår bara Kina. En deltagare i diskussionen pekade också på Turkiets inköp nyligen av kinesiska luftvärnsrobotar (jag kan inte se att detta rapporterats i svenska media, men Rysslands röst gjorde det). Turkiet delar ju Saudis missnöje över USAs Syrien-politik. Sagesmannen hade känningar på Turkiska FMV och menade att det turkiska valet från deras sidan baserades på de lagda anbuden men att i normala fall hade den turkiska politiska ledningen gått in och beslutat att man skulle köpa amerikanska system i alla fall. Denna gång har man dock avstått från detta. Man ska komma ihåg att en av de viktigaste uppgifterna för en amerikansk administration är att föda det militärindustriella komplexet och att man därför inte tvekat att ta dyrt betalt av allierade runt om i världen.

En skillnad mellan konspirations- och marknadssfären var att det var betydligt mer skvaller i den senare. Vem är alkoholist, vem är homosexuell, vem har en andra familj utomlands och känner i så fall den första frun till det? Allt detta var frågor som avhandlades under middagen. Anledningen är att handel på hög nivå i många länder måste ske genom ombud och mellanhänder. Att välja dessa blir då avgörande strategiskt val och alltså blir personliga och familjeförhållanden mycket viktiga. På de flesta konspirationssiter slipper man tack och lov sådant.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar