tisdag 4 januari 2011

Barna Hedenhös och Atlantis

Igår kväll läste jag "Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna" (hos Bokus och Adlibris) av Bertil Almqvist för mina barn. Jag slogs av en lustig passage när Kanarieöarnas historia beskrevs:
Många nutida forskare (bla. förf. av denna bok) anser att Kanerieöarnas ljusa och blåögda guancher härstammade från den längesedan sjunkna kontinenten Atlantis, varifrån hela vår europeiska kultur lär ha kommit.
Boken utkom första gången 1953. Ansåg verkligen många forskare då att Atlantis funnits på riktigt? Varifrån kom denna ide? En snabb wikipedia uppslagning av "Bertil Almqvist" ger inget svar (1902 - 1972, "svensk barnboksförfattare, illustratör och tidningstecknare", "ritade den tiger som illustrerade kampanjen 'En svensk tiger'"). En ledtråd finns dock i boken. Bananbåtens resa från Göteborg ("Kålleborg" på stenåldern) till Kanarieöarna illustreras av en karta med havsströmmar vilken enligt bildtexten är lånad från "Atlantis - en geologisk verklighet" av René Malaise.

Här har wikipedia lite mer intressant att säga: René Malaise (1892 - 1978) var en svensk zoolog (etomolog), tydligen med en insektsfälla uppkallad efter sig. Deltog i expeditioner till bland annat Kamtjaka, Burma och södra Kina. I den engelska versionen av artikeln nämns också boken ovan:
His only endeavor into geology, was his book Atlantis, en geologisk verklighet ("Atlantis, a geological reality"), which was widely ridiculed by the scientific community. In this book, he defended the "constriction theory" of paleozoologist Nils Odhner and claimed that Alfred Wegeners theory of plate tectonics was incorrect and that the migration of species has been helped by a sunken continent in the Atlantic, i.e. Atlantis.
Enligt Libris är boken utgiven 1951 så det är väl rimligt att René Malaise var en av de nutida forskare som trodde på Atlantis. Malaise fortsatte för övrigt att ge ut böcker om Atlantis och om alternativ till kontinentaldriften så man får anta att denna åsikt var något som han höll fast vid under en stor del av sitt liv.

Men enligt citat ovan var det alltså inte Malaise själv som kommit på denna alternativ teori till kontinentaldrift utan istället en annan zoolog, Nils Odhner. Här blir wikipediaspåret tunt igen: Odhner (1884 - 1973) var professor vid Naturhistoriska riksmuseet och ledamot av Vetenskapsakademien. Lite googlande visar att paret Malaise/Odhner i alla fall var aktiva i tidskriften "New World Antiquity" där de publicerade artiklar om Atlantis och istider.

Boken "Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna" innehåller ytterligare en ledtråd till varifrån Almqvists idéer om Atlantis kom. Boken är tillägnad Sverre Holmsen med familj på Tenerifa. Denne Sverre är tydligen också en man av visst rykte. Wikipedia säger "Sverre Holmsen var också mycket tidigt en miljömedveten författare. Han varnade enträget sina läsare för följderna av den moderna teknikens inverkan på natur och miljö. I detta avseende får Sverre Holmsen anses som en viktig föregångare." Men förutom detta var Holmsen tydligen också intresserad av frågan om Atlantis.

Tidskriften Populär Historia publicerade 2004 en artikel "Kanarieeöarna - resterna av det sjunkna Atlantis?" (tillgänglig på nätet, beröm till Populär Historia för detta) med följande mening "I boken ”Kanariska solvarv” lutar Sverre Holmsen åt teorin att öarna skulle vara resterna av det sjunkna Atlantis.". Boken utgavs 1964. Sverre Holmsen var också aktiv i Baha'i-rörelsen, men om detta är relevant i sammanhanget orkar jag inte luska i just nu.

Så, Bertil Almqvist var tydligen inspirerad av en krets av relativt framgångsrika svenska vetenskapsmän som på från 50-talet drev tesen att Atlantis funnits och varit ett urhem för den europeiska civilisationen.

-----

Nu finns en uppföljning Mer om Atlantis.

2 kommentarer:

 1. Kanarieöarna förknippas ofta med Atlantis men hur stort allvar folk har tagit det på är svårt att avgöra.

  Malaise torde vara oerhört mindre känd än Ester Blenda Nordström som han var gift med några år.

  SvaraRadera
 2. Atlantis och dess Civilisation var situerad på Kaftor/ Kreta med,
  samma kvalitet på kulturen som i Egypten, då Kaftoreerna var ett Egyptiskt Folk.

  Denna kultur blomstrade på Kreta i ungefär 1500 år,
  innan den förstördes genom den Jordbävning som skedda på 1500 talet före Kristus.

  Den Kallades Atlantis därför att de korsade Atlanten och byggde Indiankulturerna i Mellan och Sydamerika.

  I Korthet-

  Arne Strand.

  SvaraRadera