fredag 7 januari 2011

Pre-, mid- eller post-trib?

I dessa dagar när apokalypsen är på allas läppar (den har fått ett nytt datum 21 maj och mystisk fågeldöd förbryllar många) kan det vara läge att ge en liten bakgrund till debatten mellan pre-, mid- och post-trib förespråkarna.

Trib är alltså kort för "tribulations" från Bibelns Matteus 24:21 i den gamla engelska översättningen ("King James"). På svenska skulle "tribulations" alltså bli "lidande" enligt den nya svenska översättningen:
Ty det skall bli ett lidande vars like inte har funnits från världens början till denna dag och inte heller kommer att finnas.
även om "vedermöda" från 1917 års version verkar användas oftare:
Ty då skall det bliva 'en stor vedermöda, vars like icke har förekommit allt ifrån världens begynnelse intill nu', ej heller någonsin skall förekomma.
Pre, mid och post syftar på när "uppryckandet" (på engelska "rapture") av de kristna till himlen ska äga rum i förhållande till vedermödan: före, under eller efter.

I lite mer detalj: vedermödorna är en period av stort lidande. Den brukar anses vara sju år (3.5 + 3.5 för mid-trib troende) efter profeten Daniel (där han naturligtvis menar "år" när han säger "dag"). I Uppenbarelseboken, med viss hjälp av Daniel, beskrivs hur ett odjur (med talet 666, också känd som Antikrist) styr över jorden, ett rike som slutar med Jesus återkomst till jorden (striden vid Harmagedon). Man brukar kombinera dessa två profetior och säga att verdermödorna inträffar under Antikrists styre, de sista sju åren innan milleniet (de tusen år då Satan är inlåst i avgrunden).

Samtidigt är de kristna lovade att uppryckas till himlen. Detta löfte finns i Första Thessalonikerbrevet 4:16-17:
Ty när Herren själv stiger ner från himlen och hans befallning ljuder genom ärkeängelns röst och Guds basun, då skall de som är döda i Kristus uppstå först, och därefter skall vi som är kvar i livet föras bort bland molnen tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och sedan skall vi alltid vara hos honom.
Via Herrens återkomst och basunstötarna kopplas detta uppryckande samman med Uppenbarelseboken.

Frågan är alltså nu när sker uppryckandet i förhållande till vedermödorna. Det kan ske innan, då det plötsliga försvinnandet av alla sant kristna är ett varningstecken inför Antikrists ankomst. Det kan ske halvvägs genom de sju åren, innan saker blir riktigt hemska. Eller så sker det efter vedermödorna, i samband med Jesus återkomst. Ett typiskt exempel på pre-trib är den populära "Left Behind"-serien som med viss skadeglädje beskriver vad som händer när en massa människor plötsligt försvinner från jorden och de problem som drabbar dem som lämnas kvar. Extrema exempel på post-tribare kan man hitta i 90-talets amerikanska survivalist-rörelse, där en del människor byggde bunkrar och lagrade vapen och mat för att kunna överleva Antikrists kinesiska FN-arme när den invaderade USA för att tvinga alla att tatuera streckkoder på högerhand eller i pannan.

Man kan undra varför det setts som så viktigt att få uppleva uppryckandet? Trots allt, om man dör som en sann kristen (till exempel under vedermödorna) kommer man ju att återuppväckas av Jesus i Det nya Jerusalem. En stor anledning är milleniet, de tusen åren mellan Jesus återkomst och den nya jorden. Det förefaller som om det bara är de uppryckta som lever med Jesus på jorden under denna tid medan de döda får vänta. En annan poäng kan vara att man får gå in i himlen på jorden i sin egen kropp och inte behöver få en ny som de som dött får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar