söndag 26 april 2020

Mysteriet på Luntmakargatan

Luntmakargatan är en liten gata parallell med Sveavägen i Stockholm. 1983 tog tio privata fastighetsägarna som ägde fastigheter längst gatan ett initiativ, under ledning av Reinhold Gustafsson, för att för egna pengar försköna gatan. En tävling utlystes och vinnare blev förslaget "Parnassen" skapat av EGÅ arkitektkontor (numer Equator). Den mest iögonfallande delen av förslaget var fem stycken glasobelisker, nio meter höga och belysta nattetid, som ska symbolisera de luntor, en sorts stubiner till gamla tiders kanoner, som gatan fått sin namn efter. 1987 invigdes gatan efter ett års arbete.
Nu till mysteriet. På tre av luntorna sitter det små plaketter med inskriptioner. Dessa inskriptioner är obegripliga. De tre texterna är
Le Lübeque
av
Léon Delagrange
rest till kolossen A. Lübecks ära 1987
fallos quae current
av
Bror Hjort
rest till D Tingströms ära 1988
Topsique
av
Michel Colombe
rest till H. L. Rubaszkins ära 1988
 Alla tre texterna följer samma mönster. Först en rubrik som är på gränsen till ett nonsensord. "Lübeque" verkar vara en alternativ stavning av den tyska staden Lübecks namn på portugisiska. Google translate identifierar "fallos quae current" som latin men ger inte någon vettig översättning, "fallos att köra". "Topsique" verkar vara namnet på ett franskt företag men ordet verkar inte finnas i sig.

Där efter följer namnet på en skulptör. Léon Delagrange var en fransk skulptör och flygpionjär som levde mellan 1873 och 1910. Bror Hjort skulle kunna vara en felstavningen av den svenske skulptören Bror Hjorth som levde mellan 1894 och 1968. Michel Colombe var också en fransk skulptör men död redan 1512. Uppenbarligen hade ingen av dessa någon del i projektet på Luntmakargatan. Inte heller verkar någon av dem förknippas med obelisker i synnerhet.

Sista delen av inskriptionen är en dedikation till någon person. Lübeck och Rubaszkin är ovanliga namn, enligt SCBs Namnsök finns det idag 110 personer i Sverige som heter Lübeck och bara fem lystrar till Rubaszkin. På Wikipedia finns det en norsk fotbollsspelare som heter Anders Lübeck och Google hittar en H L Rubaszkin född 1976 i Stockholm, men vad dessa skulle gjort för att förtjäna en obelisk är svårt att förstå. Jag har inte kunnat hitta någon koppling mellan något av namnen och Luntmakargatan, fastighetsägarna som låg bakom projektet eller arkitektkontoret. 

Vilka är dessa personer, varför har det rests nio meter höga obelisker till deras ära i centrala Stockholm, vad betyder de inledande orden och varför sägs obeliskerna vara av orelaterade skulptörer?  

15 kommentarer:

 1. På följande sida, http://www.mysterium24.se/?p=3188, finns en diskussion om att plaketterna skulle vara en del av spelet Ingress, men jag tycker inte att den är särskilt övertygande. Vad säger att spelet inte tog fasta på plaketter som redan fanns?

  SvaraRadera
 2. Skärpning. Obeliskerna handlar naturligtvis om Palmemordet, Anna Lindhmordet och andra ockulta företeelser.
  http://lege.net/politiken.biz/ockult_ritualmord.htm

  SvaraRadera
 3. Obeliskerna står på Luntmakargatan. Men tre av dem står i korsningar med andra gator. Nämligen

  Tegnergatan 23
  Tegnergatan 21
  Kammakargatan 22

  En fjärde står på Luntmakargatan 19.
  Den femte står mitt på ett kvarter mellan adresserna Luntmakargatan 24 och 26. Och den står precis på millimetern i skarven mellan de två fastigheterna. Om man följer skarven genom fastigheten kommer man till en adress på Döbelnsgatan som har fastighetsbeteckning Oxen mindre 27.

  Vi har då följande nummer
  19, 27, 23, 21, 22.

  Palme är född 1927.

  Och sköts (om han nu sköts, he he) kl 23:21:någonting. Någonting lika med 22?

  Om det stämmer är det inget annat än en dödsruna över Palme i fem delar.

  Långsökt? Kanske. Kanske inte, det är sådant här som de älskar att leka med.

  En annan sak om luntorna, på natten är de upplysta. "De upplysta" = Illuminati...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Exakt när Palme sköts är en omdiskuterad fråga som var något av Sven Aners käpphäst.

   Radera
 4. Svartkonstnärer kan enkelt manipulera människors tankar och gärningar till att börja med. De tar hjälp av orena själar och demoner som Gud inte skapat. Våra kroppsvätskor kan länka oss samman med andra människor, själar kan länka oss samman, Jesu Kristi Ande länkar oss samman, svartkonstnärer kan få en människa att bli besatt av en oren ande för att så kunna påverka/manipulera tankarna och våra gärningar. Det finns människor på jorden som vet det mesta om svartkonst skulle jag tro, Judar och en del som kallar sig kristna ex.

  Olof P spelade tennis med sin kompis Harry Schein på morgonen, sedan lämnade han in en kostym som han prövat till Ström (?) klädaffär.
  Obeliskerna kan mycket väl ange Palmes födelseår och dödsögonblick men 22 är lite utanför det hela.
  Rubaszkin är ett judiskt efternamn och H L Rubaszkin har kanske en pappa som heter Bern Simon Rubaszkin? Vad vet jag. Detta namn står på obelisk/lunta nr 1 Tunnelgatan.
  Obelisk nr 2 vill den anonyme här härleda till oxen mindre 27 - ja det skulle kunna avse Sigge på spelklubben oxen. Bern Simon R är förresten född i oxens tecken.
  Obelisk nr 3 har namnte Tingström på - bombmannen.
  Obelisk nr 4 den oskyltade på Tegnérgatan 21 kan avse Tegnérgatan som tidigare hette Tre Backar långgata, och ett av vittnena hade hängt på just krogen/rockklubben Tre backar innan mordet.
  Obelisk nr 5 som står brevid 4:an på Tengérgatan 23 är rest till A Lübecks ära. Slaget vid Lübeck invojverade en Bernadotte och Christer Pettersson heter också Carl Gustaf Christer Pettersson.

  Guds frid - mord är inte rättfäridghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tankar. Jag har några kommentarer:
   Finns det en Bern Simon Rubaszkin på riktigt? Jag kan inte hitta några spår efter en sådan.
   Bombmannen Tingström heter Lars i förnamn, inte något på D.

   Radera
 5. Hej igen
  när jag tittar på ett foto av en relativt ung B Rubaszkin så ser han identisk ut med fantombilden. Kanske det är så, men jag måste säga att det i sådana fall upprör mig mer än om någon annan hade varit den skyldige- inte för att jag här anklagar denna person, säger bara att han är väldigt väldigt väldigt lik.
  Guds frid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, nu har jag hittat en Bert Simon Rubaszkin, något av en kändis. Ingen relation till någon H L Rubaszkin som jag kan se dock.

   Radera
 6. HL R är lik B R. Men H l är lite lik Harry Leo Schein också, men han hade ju inga barn. Tror inte skyltarna är alldeles tydliga och det i sig är ju intressant.

  SvaraRadera
 7. Han Sigge talade om Ted Gärdestad som ev sprang från mordplatsen efter Luntmakar gatan, men efter några förhör så kunde det hav varit C Pettersson. Men det är mkt judar i faggerna, Teda Ann Z är judinna och Teds son lever som ortodox jude, var vet jag ej. Bröderna Mozart hat tre judiska skådisar, tror jag. Harry Schein, Olofs polare är jude och Olofs första skenäktenskaps hustru är judinna. Jag är inte antisemit.

  SvaraRadera
 8. Dessutom hade Harrys flickvän Eva F ev en lya på Tegnergatan 45. Som om du inte hade of med uppslag! Hehe.. Guds frid!

  SvaraRadera
 9. Olofs vän Harry var dock döpt och det kan ju också ha med saken att göra, beroende på vem som dödade honom.

  SvaraRadera
 10. Jag undrar varför Palme hatade, mer än andra politiker.? Jag var bara tonåring när mordet skedde. Och vad åstadkom han under sin tid? Stora ändringar och förändringar? Socialdemokraterna har i sina rullor att utplåna kyrkan, om de inte tagit bort det vill säga. Om det intresserar: gudargodhet.bloggo.nu

  SvaraRadera
 11. Tack för dina funderingar, och för blogg-tipset.

  SvaraRadera