lördag 6 oktober 2018

Simon Stålenhag på ComicCon 2018

ComicCon 2018 i Stockholm medverkade Simon Stålenhag (Passagen, Ur varselklotet) med en boksignering i Fria Ligans monter. Dessutom framträdde han i Wacoms monter där han pratade om hur han skapar sina bilder med deras produkter. Framträdandet varade under en timme och under den tiden skapade Stålenhag en helt ny bild från ingenting.

Simon Stålenhag pratade mycket om färgsättning. Att han normalt ägnar mest tid åt att ta fram en lämplig färgskala att använda i en bild, och att han ofta använder referensfotografier för det ändamålet.

Som i så många av hans bilder heter lagren han skapar i denna bild: himmel, sten, skog, maskinen.

Han använder också referensfotografier för detaljer i bilder. I detta läge oroade han sig för om sprickor i klippor typiskt går längst med vattenlinjen eller vinkelrät emot den.

För denna bild hade han redan i förväg bestämt att det behövdes en röd lampa i mitten för att bilden skulle bli intressant. Han tyckte att många tecknare inom fantasy och SF-genrerna hade problem med att de överlastade sina bilder med för många saker som ska vara i centrum istället för att fokusera.

Den slutgiltiga versionen av Stålenhags teckning som han senare postade på twitter. Som kan ses skiftade han på slutet hela färgskalan ganska mycket åt det gröna hållet, bort från blått.

Stålenhag berättade att när han börjar arbeta med en ny bild startar han med en skiss som tar några timmar, ungefär motsvarande det han gjorde på ComicCon. Då bestämmer han den grundläggande kompositionen, vilka element som ska finnas i bilden och vilken färgskala som ska användas. Sen låter han skissen vila några dagar innan han tittar på den igen för att avgöra om den är något att ha.

Om skissen duger så ritar han om hela bilden i en mycket mer högupplöst variant. Det tar några dagar. Då kan han ändra vissa delar men inte den grundläggande kompositionen. Han visade ett exempel på hur omslaget till kommande "Flodskörden"-rollspelet såg ut i sin första version. Då var det en person färre på bilden och bilvraken såg annorlunda ut men det grundläggande motivet var samma.

Han pratar också lite om sin kommande bok, där det än så länge inte är några träd på bilderna, bara aska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar