torsdag 14 april 2016

Får man länka med fel rubrik?

Demokratbloggen är en kontroversiell blogg (se längst ned) som drivs av en person som kallar sig Percy Rosengren i Jönåker. I bloggen kommenteras ofta artiklar i Sydsvenskan och detta har väckt tidningens ilska. I ett brev till bloggaren anklagar de denne för kränkning av upphovsrätten. Anklagelsen är två-delad: dels ska Rosengren ha publicerat bilder tagna från Sydsvenskan olovligen. För detta kräver tidningen 6.000 kronor i ersättning samt ett skadestånd på 6.000 kronor. Den andra delen av anklagelsen beskriver tidningen på följande sätt:

Att länka till en av våra artiklar är i och för sig tillåtet. Däremot är det inte tillåtet att länka samtidigt som artikeln, som i detta fallet förvanskats genom en felaktig rubrik.
Även för detta krävs ersättning:

För Sydsvenska Dagbladets AB:s räkning emotser jag ett skadestånd för den förvanskning av artikeln som den av er åsatta rubriken medför om 6.000 kronor. 
Frågan är om Sydsvenskan har på fötterna i denna fråga? Är det ett upphovsrättsbrott att länka till en artikel med felaktig rubrik och har den drabbade verkligen rätt till skadestånd?

För att illustrera att det verkligen rör sig om en kontroversiell blogg kommer här några exempel på inlägg:
Fröken Åkesson agerar som om Sverige vore Amerika
Ännu ett svenskt offer
Det brinner, det brinner!
Miljökommunisterna kan åka ur riksdagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar