måndag 4 februari 2013

Johannes Nilsson "Recension"

"Recension" är en livsstilsguide för (unga) personer som inte vill starta en karriär eller göra något med sitt liv. Istället för karriären kan de tjäna sina pengar på okvalificerade lågbetalda jobb och koncentrera sin energi på att testa så många droger som möjligt, precis som Johannes Nilsson gjort.

Boken är uppbyggd av korta stycken (från tio rader till tjugo sidor) om olika teman ordnade i bokstavsordning. Några återkommande teman är droger Nilsson använt (alkohol, amfetamin, cannabis, ecstasy, efedrin, heroin, kodein, kokain, LSD, morfin, opium, psilocybin, rohypnol och television), platser han bott på (fem st.), frisyrer han haft (sex st.) och fester han gått på (13 st.).

Personligen tycker jag att de längre styckena i boken är bäst (t.ex. "Epilog", en dagbok från en Indienresa) . Nilsson får mer tid på sig och måste inte hitta en lustig formulering eller klatschig poäng för att motivera stycket. Nilsson skriver på ett mycket läsvärt sätt och är ibland väldigt rolig (t.ex. i "Pundare", om en droghallucination).
 
Johannes Nilsson: Utgivare av fanzinet Shipperke. "Recension": Lystring 2002, 236 sid. Relaterade länkar: Lystring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar