måndag 23 augusti 2010

Palmemordet, en utländsk konspiration

De flesta teorier om en utländsk inblandning i mordet på Olof Palme är av naturliga skäl motivbaserade. Man redogör för vem som skulle velat döda Palme och varför. Det finns ofta ingen koppling till vittnesmålen från mordplatsen eller kanske ens till Stockholm. Undantagen är de teorier där man mixar någon inhemsk misstänkt med utländska element, som till exempel att Viktor Gunnarsson utförde mordet på order från Chile, som det redogjordes för ovan.

En annan teori som blandar utländska och inhemska inslag är "kurdspåret", att kurdiska PKK skulle vara de som låg bakom mordet. Denna teori delar tillsammans med Christer Pettersson äran av att ha varit polisens huvudspår under utredningsarbetet. Hans Holmér ska ha fastnat för kurdiska flyktingar i Sverige som troliga gärningsmän på ett ganska tidigt stadium. I dessa grupper hade det redan begåtts politiska mord på svensk mark och PKK skulle vara fientligt inställda till Sverige och Palme efter att dess ledare Abdullah Özalan nekats asyl. Kurderna i Sverige utreddes intensivt av polisen med bland annat omfattande avlyssning men om "kurdspåret" verkligen hade någon koppling till mordplatsen är omstritt. Efter att Holmérs metoder inte gett något result uppstod en konfilkt mellan honom och åklagaren (som formellt leder förundersökningen) därHolmér till slut tvingades sluta. Han gav dock inte upp spanningen mot kurder, istället satte han tillsammans med Ebbe Carlsson samman en egen hemlig grupp, med stöd högt upp inom socialdemokratin, för att fortsätta arbetet. Det var detta arbete som justitieminister Anna-Greta Lejon stödde med ett introduktionsbrev vilket ledde till att hon tvingades att avgå i den så kallade "Ebbe Carlsson"-affären. Hans Holmér argumenterar också för PKKs skuld i sin bok "Olof Palme är skjuten". Polisen Ingemar Krusell som arbetade med utredningen under Holmer för också fram teorin i sin "Palmemordets nakna fakta". Kritik mot "kurdspåret" finns till exempel i "Det kurdiska spåret" av Per Linde.

Bland de utländska misstänkta dyker naturligtvis också några "usual suspects" upp: KGB (eller något annat hemligt organ inom dåvarande Sovjetunionen) och CIA (eller något annat mera hemligt organ på den amerikanska sidan). Den amerikanska moderorganisationen till svenska Europeiska Arbetarpartiet (EAP) har gett ut två skrifter om mordet. I den första ("EIR Special Report: A classical KGB disinformation campaign") argumenteras för att Sovjet ligger bakom mordet. CIA, och andra organisationer, har pekats ut bland annat med en bakgrund i olika svenska vapenaffärer med till exempel Indien under 80-talet. Dessa gav upphov till den så kallade "Bofors-affären" med (i vissa delar korrekta) beskyllningar om utbetalda
mutor och vidareexport till förbjudna länder. LaRouche-rörelsens andra skrift om mordet ("EIR Special Report: George Bush and the 12333 serial murder ring") pekar istället ut internationella vapenhandlare ("Club of the Isles") och den dåvarande amerikanska administrationen (Ronald Reagan) som ansvariga för mordet. Motivet ska ha legat i risken att Palme skulle avslöja vapenförsäljning till Iran och Irak. En annan som funnit en trolig bakgrund till mordet i "Bofors-affären" är Jan Bondesson i "Blood on the snow".

Irak har utpekats som ansvariga av (pseudonymen) Ruth Freeman i boken "The Death of a Statesman". Motivet var att dra SÄPOs uppmärksamhet från mordet på den irakiske avhopparen Majed Hussain i Stockholm som den hemliga säkerhetstjänsten Makhabarat låg bakom. Även Iran har hållts ansvariga och då har mordet kopplats samman med krigsmaterielinspektör Carl Algernons mystiska(?) död i Stockholms tunnelbana. Även andra delar av Palmes internationella engagemang har gett upphov till teorier. Det finns ett någorlunda välutvecklat Sydafrikaspår där Sveriges stöd till kampen mot apartheid ska ha varit tillräckligt för att man därifrån ska ha velat döda honom. Mordet ska då ha utförts av agenter från sydafrikanska COIN/Koevoet med en Craig Williamson som organisatör. Israel har föreslagits som ansvariga efter Sveriges vänliga inställning till PLO. Det finns naturligtvis också flera som har sammanfogat delar av de ovanstående teorierna: till exempel med sydafrikanske Williamson som organisatör men en person från PKK som skytt, attt Williamson genomförde mordet på order från internationella vapenhandlare, att PKK utförde mordet på uppdrag från Sovjetunionen eller att Williamson hade hjälp av svenska poliser och militärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar