måndag 23 augusti 2010

Palmemordet, en inhemsk konspiration

Teorier om en huvudsakligen svensk konspiration bakom mordet kan delas in två typer: "vänliga" och "fientliga" grupper. Att prata om en "vänliga" grupp bakom mordet kan låta mycket besynnerligt men med uttrycket menar jag de teorier där en grupp inom socialdemokratin varit inblandade i eller ansvariga för dådet.

Den mest utarbetade av de "vänliga" teorier är Lars Krantz självmordsteori som han utvecklat i en rad böcker ("Ett verkligt drama", "Dö i rättan tid") och på sin hemsida (Nationalmordet). Krantz blev tidigt inblandad i spekulationer kring mordet på grund av sina observationer på mordnatten av några personer som betedde sig underligt på en buss. Senare identifierade han dessa som poliser från den ökända så kallade "Baseballligan", en grupp innerstadspoliser misstänkta för polisvåld, som senare också fungerade som livvakter till Hans Holmér. Detta var en av källorna till det som senare blev "polisspåret". Men Krantz själv övergav ganska tidigt denna teori för en betydligt spektakulärare: Palme tog livet av sig. Lisbeth Palme avfyrade de dödande skotten och sonen Joakim Palme spelade "mördaren" med en startpistol. Ernst Lindholm har (i "Offrets uppdrag" bara publicerad på nätet) skisserat ett liknande scenario med Olof Palme som initiativtagare till mordet men i detta fall med Stig Bergling som skytt. Hans Liljesons ("Palmemordets hemliga scenario") tankar går i samma riktning som Krantz men med tillägget att det överhuvudtaget aldrig skedde något mord. Istället var detta Olof Palmes sätt att gå i pension från statsministerjobbet. Det finns andra som spekulerat i om till exempel Hans Holmér, Carl Lidbom och Ebbe Carlsson ska ha varit inblandade i mordet även utanför självmordsscenariot.

De inhemska "fientliga" konspiratörerna hittas ofta inom polisen. Det så kallade "polisspåret" har utforskats grundligt i en rad TV-program och en bok av Lars Borgnäs ("En iskall vind drog genom Sverige"). Spåret innehåller dels en mängd observationer kring själva mordplatsen och paret Palmes väg dit, främst av utplacerade män med walkie-talkie. Dels utpekas en mängd namngivna poliser, till exempel i "Baseballligan" som beskrivs ovan, som ska ha betett sig konstigt på mordnatten och hyst Palme-fientliga eller högerextrema åsikter. Detta gäller bland annat poliserna i Piket 3230 som befann sig vid mordplatsen strax innan mordet. Denna teori har också utvecklats av Frank Baude med flera i tidningen Proletären och boken "Mordet på Palme och polisspåret". Bröderna Poutiainen går i sin "Inuti labyrinten" inte så långt som att peka ut någon mördare men de menar att jakten på Palmes mördare avsiktligt kan ha försenats av personer inom polisen och SÄPO. Det har även talats om liknande kretsar inom militären även om det aldrig utvecklats till en fullödig teori.

Olof Palme var en kontroversiell politiker som väckte starka känslor. Flera böcker om Palmemordet (till exempel "Uppdrag: Olof Palme" av Håkan Hermansson och Lars Wenander och "Ondskan Hatet Mordet" av Karl N Alvar Nilsson) ägnar sig åt att skildra det Palmehat som odlades i vissa politiska och religiösa kretsar innan mordet. Ofta görs detta utan koppling till en specifik teori utan mer som en möjlig bakgrund till mordet. EAP har redan nämnts i samband med Viktor Gunnarsson. I vissa kyrkor ska det ha hållits förbönsmöten där man bad för att Palme skulle försvinna från den politiska scenen. Palme har också pekats ut som den högt uppsatte sovjetiske spion som vissa är övertygade om fanns i Sverige.

2 kommentarer:

  1. Var kommer alla imbecilla nollor ifrån. Polisspåret kan jag köpa rätt av men denne Lars Krantz. Jag menar när fick han sin hjärna undersökt senast. Hans teori är nog den dummaste av alla som har cirkulerat runt palmemordet tillsamman med teorin att alkisen Christer Pettersson skulle ha varit mördaren. Jisses är allt jag kan säga

    SvaraRadera
  2. Ja, Lars Krantz kommer väl i första hand från TV (han jobbade som TV-producent på SVT). Nu för tiden får han sällan sin hjärna undersökt eftersom han dog 2010. Det är ju ganska intressant att ytterligare en person (helt oberoende tror jag) lanserat teorin om att det var ett självmord.

    SvaraRadera