För en samlare är jakten ofta nog det centrala. Resultatet, samlingen, är inte av så stort intresse som en utomstående skulle gissa, utan får mest ett reflekterat värde från arbetet som gått åt för att skapa den. Att en komplett samlingen inte är en höjdpunkt, utan snarare en kris, kan många omvittna. För att jakten ska vara så intressant som möjligt kan den förses med bivillkor för att försvåras. Ett fynd är ett resultat av just en sådan extra villkorad jakt: det funna ska dessutom ha varit billigt. Naturligtvis har samlare i alla tider varit intresserade av låga priser. Men i vår tid är detta kanske extra viktigt. Tack vare internet är det idag enklare att vara samlare än det varit någon gång tidigare. Den långa svansen har fått en egen marknadsplats, dessutom försedd med utmärkta sökmöjligheter. Om det verkligen är resultatet, varan, som är det centrala har man mycket goda möjligheter att snabbt och enkelt avsluta jakten. Köp varan, eller erbjud att köpa den, för ett överpris på internet och jakten kan få ett mycket snabbt förlopp. För mig med större ekonomi än tidsförråd är möjligheten frestande.
För snart ett och ett halvt år sedan fick jag möjligheten att fynda stor och snabbt på Aderton Antikvariat. De hade en (återkommande?) rensning av sina förråd och sänkte gradvis priset på alla böcker i butiken. När jag var där var rabatten 80%. Det gjorde att jag kunde köpa följande böcker för sammanlagt 214 kronor:
"Agitation för lyckan: Sovjetisk konst från Stalintiden" utställningskatalog från Liljevalchs efter en utställning i samarbetet med Statliga Ryska museet i S:t Petersburg. 200 sidor hyllningsmålningar till Stalin.
"Lärda grisar och falska sjöjungfrur" av Jan Bondeson. Kuriosasamling av den forteanskt inriktade läkaren.
"Signal: Nazitysklands propaganda i Sverige 1941-1945" av Klaus-Richard Böhme och Bosse Schön om den svenska nazistiska propagandatidningen Signal.
"Jordpuls: Fädernas Gåtfulla kraft" och "Stenring: Fädernas Glömda Kunskap" av Ulla och John Hamilton. Energier, pulser, domarringar, skeppssättningar, flytta enorma tyngder, öka fruktsamhet, uppståndelse och nytt liv.
"Samhället som teater: Estetik och politik i Tredje riket" av Ingemar
Karlsson och Arne Ruth. Jag såg för länge sedan en dokumentär (möjligen
relaterad till denna bok?) som innehöll en analys av nazismen som
estetisk rörelse med fokus på "entartete kunst" och har sedan dess trott
att detta är en mycket fruktbar ingång till att förstå nazismen.
"Försvunnen teknik" av Henry Kjellson om bland annat tibetanska munkar som kan lyfta väldiga stenblock med ljudvågor.
"Sanningen om Ivar Kreuger: Händelserna kring Ivar Kreugers sista år" av Torsten Kreuger. Ivar Kreugers död är en av de klassiska händelserna i svenska konspirationsteoretisk historia.Här förs tesen att han blev mördad fram av hans högerextreme bror.
"Boltzius" av David Liljemark. Jag lästa Liljemarks mästerverk om den värmländska predikanten och helbrägdagöraren Boltzius när den publicerade periodiskt i Galago men har inte haft den samlad tidigare.
Anledningen till att jag skriver ett långt inlägg om böcker inköpta för mer än ett år sedan är att jag nu byggt ut min bokhylla och därför äntligen kunnat ställa upp dem i den.
torsdag 9 augusti 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Boken om "Signal" verkar intressant. Tror att jag råkade bläddra i några ex av den tidningen som fanns på mitt jobb, det var intressant läsning. Vill minnas att det i ett nummer fanns en kronologi som behandlade händelser fram till andra världskrigets utbrott, det handlade mycket om hur snäll och god Hitler var som försökte undvika krig. Onekligen ett fräscht perspektiv.
SvaraRadera