tisdag 18 maj 2010

Palmemordet

Jag har fyllt på min samling av Palmemordslitteratur med två relativt nyutkomna böcker (nu 70+ titlar). Den ena är av Sven Anér, som beundransvärt nog fortfarande är aktiv vid 79 års ålder. Efter att ha lagt ner sitt nyhetsbrev Palme-nytt för några år sedan så dokumenterar han nu sin fortsatta kamp mot myndigheterna i en blogg. För kamp mot myndigheterna är det som kännetecknar Svens skrivande, i tidningen, på bloggen och i sina många böcker.

Texterna utgår oftast från att Anér blir övertygad om hur något förhåller sig och sedan försöker få olika myndighetspersoner eller andra att erkänna att han har rätt. Frågor han behandlat i tidigare böcker är var Hans Holmér sov natten när Palme blev skjuten (enligt den officiella historieskrivningen var det på ett motell i Borlänge på väg för att åka Vasaloppet, fel enligt Anér i "Affären Borlänge"), var Ebbe Carlsson ("Cover-up: Palmemordet") och Carl Lidbom ("Affären Chamonix") befann sig mordnatten och hur Mattias Palme åkte hem från Frankrike efter dödsbudet ("Affären Chamonix"). Den senaste "Affären Anti Avsan" för tydligen fram tesen att dåvarande piketpolisen, nuvarande rådmannen och moderate riksdagsledamoten Anti Avsan är den så kallade "Dekorima-mannen", som sågs vid mordplatsen minuterna innan mordet.

Anér är gammal journalist, bland annat på Dagens Nyheter, och använder många yrkesknep i sina kontakter med myndigheter. För en utomstående är det intressant att se hur effektivt man kan utnyttja den svenska offentlighetsprincipen. Med sin fallenhet för det som många skulle beteckna som väderkvarnsstrid är det inte förvånande att Anér engagerat sig i många andra stora samtida frågor. Han har skrivit mycket negativt om kärnkraft, intresserat sig för mordet på Anna Lindh och undersökt frågor kring Estoniakatastrofen.

Den andra boken är "Det svenska trädet skall fällas" av Anders Leopold. Leopold driver den registrerad nättidning Leopold report som mest handlar om Palmemordet. Han var medförfattare till Palmeutredaren Börje Wingrens bok "Han sköt Olof Palme" där Victor Gunnarsson, den så kallade "33-åringen", förs fram som den troligaste mördaren. Hos Leopold är dock Gunnarsson bara en del i en internationell konspiration bakom mordet, möjligen med inblandning från CIA, Pinochets Chile och Scientologikyrkan. Gissningsvis är det detta hans bok handlar om.

För en gammal genomgång om olika teorier om Palmemordet. se här.

1 kommentar:

  1. Sven Anér fyller faktiskt 90 år i augusti i år. Verkligen beundransvärt att han fortfarande orkar hålla på och ständigt mötas av denna talande tystnad från myndigheternas och andra massmediers sida.

    SvaraRadera