söndag 3 oktober 2021

Förlaget Termac

Förlaget Termac var verksamt under fyra år med start 1963. Sammanlagt gav man ut 36 titlar. Förlaget började mycket sedesamt med två reseböcker av Åke Ohlmarks (Egypten och Israel), följde upp med en nutida diktbok illustrerad av Carl Anton och den första utgåvan av en serie fotoböcker om kungahuset. Men när man gav ut "Lekplats för nyfikna" av Åkes dåvarande fru Letty Steenstrup-Ohlmarks kan man tänka sig att förlaget fick något att tänka på. Denna bok kan med tidens mått inte beskrivas som sedesam. Termacs reklamtext: "Kvinna söker tröst i sprit, narkotika, religion och erotik" ger en fingervisning. Och tydligen fungerade det för efter detta blev det inga diktsamlingar eller böcker om kungafamiljen. Istället följde en  serie skandalböcker översatta från danska och engelska. Även en del inhemska förmågor fick chansen, som Johnny Bode som under pseudonymen Johnny Delgada gav ut två böcker på förlaget. Nedan följer en genomgång av samtliga titlar utgivna på Termac, med baksidestext eller annan reklamtext.

Resa till Egyptens gudar, Åke Ohlmarks, 1963
"...en mer fascinerande, mer levande och initierad reseledare än honom kan ingen av sagornas Egypten intresserad svensk tänka sig".

 
Resa till Israel, landet som skapade bibeln, Åke Ohlmarks, 1964
Rikt unikt bildmaterial av Pehr Hasselrot. Boken lovordad av Israeliska Statens Turistbyrå.

Clowner och ord : kärleksdikter, Sigvard Lindström, illustrationer Carl Anton, 1964
En underbar nutida diktbok med 25 ill. av Carl-Anton. 


Lekplats för nyfikna, Letty Steenstrup-Ohlmarks, 1965
Boken handlar om en kvinna som överges av sin man och lämnas ensam med sina två söner.
Hon pysslar om dem och går helt upp i dem, och när de sedan båda omkommer i en trafikolycka förlorar livet sin mening för henne. Hon försöker begå självmord men uppvaktas av den präktige Ove, som hon går i säng med utan att dock ha något större utbyte av det, och följer istället med en playboy till Italien.
Där lever hon upp och umgås med den enkla lantbefolkningen och finner också tröst i den erotik, som hon aldrig förr upplevt. Hon är i ett ständigt alkoholrus och tror sig ofta se och höra sin söner.
Hon flyr emellertid från Italien när hon märker att hon är gravid med en man som är 20 år yngre och kommer så småningom hem till sin ungdoms stränder.
En morgon somnar hon på en gummimadrass och vaknar upp långt ute till havs men sedan hon räddats slutar boken med en lovsång till livet.    

Vårt kungahus, Knud Skotte, 1965-1967
Fotobok gavs ut årligen 1965 - 1967.
 

Det ljuva livet, originaltitel Det søde liv er surt, Hanna Rasmussen, översättning av Hedy Ericson, 1965
Hanna Rasmussen som för några år sedan reste till Rom för en filmkarriär blev där inblandad, för att inte säga huvudpersonen, i Mary Fiori skandalen. Mary Fiori drev en av Roms förnämsta damfriseringar, men samtidigt en mycket exklusiv callgirl central.
Hanna berättar fränt och öppet om sina sammanträffanden med en mängd kända personer och hur hon tvingades in i Mary Fioris callgirl stall.
Även den tragiska bakgrunden då Hanna som 6-åring våldtogs i en skog och senare som 10-åring förfördes av en frikyrkopräst i föräldrarnas församling skildras öppet och frispråkigt.
Hanna har medverkat i ett flertal italienska filmer och är ett känt namn i många länder.
 

Förvildad ungdom, Leif Lindgren, 1965
Leif Lindgrens nyckelroman FÖRVILDAD UNGDOM
Denna debattbok kommer att väcka ett enormt uppseende. Författarens berättar om hur han och två andra unga män - ovilliga till ordnat arbete, alla med ständigt växande aptit på nöjen och flickor - skaffar pengar genom allt djärvare stölder och lägenhetsbedrägerier, inbrott, bilraider och mycket annat. Pengarna förslösar de på flickor, sprit och fnask. Tonen är fränt rak på sak. Författaren belyser de problem som idag alltmer utbreder sig mellan föräldrar och barn, där ungdomen, många gånger som en protest mot den ombonade borgerliga miljön, i desperation begår brottshandlingar.
EN SPÄNNANDE, LÄTTLÄST, FÄNGSLANDE OCH CHOCKERANDE BOK OM DAGENS URSPÅRADE VILDA UNGDOM.
En spännande, lättläst och chockerande bok om dagens urspårade vilda ungdom.
 

Mannen som dog, originaltitel The man who died, D. H. Lawrence, översättning av Axel Österberg, 1965
Kärleken mellan man och kvinna är den största och rikaste känsla världen någonsin kommer att uppleva, skrev Lawrence en gång, och det är på detta evangelium denna bok bygger. Boken är samtidigt en bitter uppgörelse med den kristna idealbildningen och med kristendoms abstrakta kärleksbudskap, som Lawrence med ständigt växande irritation bekämpade. Ty fastän bokens huvudperson aldrig nämns vid namn kommer varje läsare omedelbart att förstå att mannen som dog är Jesus, som efter korsfästelsen uppstår från graven till ett nytt liv, men till ett liv som innebär ett fullständigt förnekande av hans tidigare tillvaro. Den återuppståndne Kristus blir i Lawrences bok till en hednisk Pan.
- Du bör ha klart för dig, skrev Lawrence en gång till en av sina vänner, att jag anser att Kristus misstog sig katastrofalt i alla avseenden.
Boken kulminerar därför i den avgörande upplevelsen när den återuppståndne i sitt könsliga förhållande till Isisprästinnan upplever den fullkomningen, som gör honom till det som för Lawrence var den sanne Guden, nämligen en hel och riktig mänska.
Ur förordet av professor Elias Bredsdorff, Cambridge.
En hymn till kärleken mellan man och kvinna.

Jag - en kvinna. 1, originaltitel Jeg - en kvinde, Siv Holm, översättning av Axel Österberg. 1965
Siv Holm berättar öppet om sina sexuella förbindelser med fem män. Filmen med samma namn är helt byggd på Sivs chockroman. "Berättar mera om kvinnligt känsloliv och kvinnlig erotik än vad många mäns fantasi kan föreställa sig".
En yrkeskvinna och erotiken.

Jag - en kvinna. 2, En gift kvinnas kärleksliv, originaltitel Ægteskabet, Siv Holm, översättning av Axel Österberg, 1965
"Här berättar den mogna kvinnan och det är starka glimtar av äktenskapet, skrivet av en ärlig och modig författarinna."
"Inte minst för män är denna bok en lärorik läsning. Den berättar mera om kvinnligt känsloliv och kvinnlig erotik än vad många mäns fantasi kan föreställa sig".

Jag - en man 1, originaltitel Jeg - en mand, Sverre Holm, översättning av Axel Österberg, 1965
Den som mycket har syndat skall mycket varda förlåtet (Ur en stor kulturs heliga skrifter)
4:e kap. som skildrar ett gott barndomshem.
Många kommer kanske att rygga tillbaka över påståendet att Flådens Leje skulle vara ett gott barndomshem.
Flådens Leje var ett av stadens mest beryktade hus, en gammal eländig snuskig snuskig bordell, bemannad med sjömansluder av lägsta och fränaste kvalitet.
Hyresgästerna fick betala hyror, som anständiga människor skulle ha anmält för polisen - ja, det var bara naturligt, eftersom de inte var anständiga, utan tjänade sina pengar på det bekväma sättet. För är inte det här bekvämt.
- Älskling, hur skulle det vara med lite kärlek?
Opp med slusken. Haspen för dörren. Gardinen för fönstret. Inte för mycket ljus i rummet, man var ju inte arton år längre.
- Vad ger du sen åt mej, älskling?
- Vad kostar det?
- Du kan få mej naken.
- Gudbevare.
 - Va nu då, älskling?
 - Håll käften!
 Jaså, inte det. Jaha, ja dåså. Sen drog man opp kjolarna över ett par slappa eller skrumpna lår., lade sig på rygg i sängen med kängor och strumpor på, fick en slant stucken i handen och en matroskuk in i en gammal utbränd glappfitta.
Ut igen. Fram till en lyktstolpe som inte är tänd, man är ju inte arton år längre.
- G'afton, sjöman, får jag klappa din häst?
- Lilleputt, går du med opp och får en tår kaffe?
- Älskling, vill du se mej naken? Kom med opp i värmen.
Läs boken för Er kvinna!

 
Jag - en man 2, originaltitel Jeg - en mand, Sverre Holm, översättning av Axel Österberg, 1965


Svecia antiqua & hodierna, Erik Dahlberg, bearbetad och kompletterad upplaga försedd med kommentarer huvudsakligen hämtade ur äldre källor av Åke Ohlmarks, 1965.
 

Min kärlek var till salu, Johnny Delgada, pseudonym för Johnny Bode, 1965
Landsortsflickan Kiddys fantastiska karriär från gatflicka till vapenfabrikanthustru med lyxvåning på Strandvägen.
Gavs ut första gången redan 1949 på förlaget Ugglan och 1950 på Reinholds bok- & pappers AB.
 

Jag var en kärlekskonstens mästare, Johnny Delgada, pseudonym för Johnny Bode, 1965
En bok om sexuell besatthet - Hjälten brottas med erotiken i alla former.

Flossie en femtonårig Venus, Frank Harris, översättning av Arne Häggqvist, 1965
Av en som känt denna tjusande gudinna och dyrkat henne i hennes helgedom. Årets djärvaste bok.
Den lilla romanen "Flossie", som härmed utges i svensk översättning efter ett engelskt original, torde kunna anses som ett av de mest sympatiska alstren inom den erotiska världslitteraturen. Skildringen är hela tiden hållen i en enkel och naturlig entusiastisk ton. Huvudpersonen, den charmfulla femtonåringen Flossie, porträtteras så att läsaren verkligen får ett starkt intryck av hennes sensuella utstrålning, och den romantiska eller sentimentala överbetoningen som då och då trots allt gör sig gällande balanseras på det hela taget väl av författarens verklighetssinne och humor.
Att boken inleds med ett diktcitat från skalden Swinburne är ingalunda malplacerat: framställningen tål mycket väl detta lyriska anslag. Verscitatet är emellertid också intressant från en annan synpunkt. Det kan, åtminstone delvis, förklara att man på sina håll länge gissat att Algernon Swinburne själv skrivit denna anonymt utgivna kärleksskildring.
Mycket talar faktiskt för att det är Frank Harris som författat "Flossie". Den positiva, ja entusiastiska tonen i kärleksskildringen, det enkla och klara språket med korta lättöverskådliga satser i ett raskt berättat tempo - allt detta stämmer ju väl vid en jämförelse med Frank Harris memoarer som också gärna beskriver behagligt och lätt etablerade kontakter med unga flickor som ingenting högre önskar än att klä av sig och uppleva så mycket som någonsin möjligt av erotikens mest raffinerade detaljnjutningar.

Syndagogan, Alban Östlund, 1966
Anklagelser och avslöjanden om frikyrkorörelserna. Två äldstebröder besöker LE CIEL - Himmelen en nattklubb i Paris. De befann sig på LE CIEL enbart för att få ytterligare avsky för synden, nakna kvinnokroppar, bröstvårtor, som glittrade i lampljuset, fjuniga ben, som vädrade kön.
Unge herr Larsson som samtidigt besökte LE CIEL, blev utesluten ur samfundet - han hade inte den stadiga moraliska grund som äldstebröderna när det gäller att motstå synden.
Föreliggande bok är skriven av en gammal pingstvän och innehåller märkliga avslöjanden icke blott om ekonomiska fiffel utan ger även initierade interiörer beträffande de4n sexuella lösaktighet, vartill pastorer och äldstebröder trots sin gudsnådighet gjort sig skyldiga till.
"LEV SOM JAG LÄR - INTE SOM JAG LEVER"   
En skön själs berättelse och vittnesbörd om livets bakom pingstkyrkans kulisser.

Ligga i Lund, Anders Tosse, pseudonym för Rune Trolleryd, 1966
"En sexuell revolution, med nya moralbegrepp, en ny fördomsfrihet och lust att leva livet". Tosses minst sagt djärva illustrationer förhöjer värdet.

Ligga... stick och mellanstick, Anders Tosse, pseudonym för Rune Trolleryd, 1966
Anders Tosses nya bok LIGGA - stick och mellanstick - har till motto: pensionera aldrig en trotjänare. Tosses nya bok LIGGA är en ur alla synpunkter mycket vassare bok än hans första succébok LIGGA I LUND, även när det gäller bilderna.
LIGGA är en mycket djärv bok - den ger läsaren allt i sex - och dessutom med en god portion befriande humor. Novellen om flickan Eva Holm och prästen som den lilla satungen Eva "lurar" - mer eller mindre - till samlag är en liten pärla även för den mest fordrande läsaren.
Tosse denne i bild och text fräcke begåvade unge man, fortsätter att avslöja båda könen - drar lakanen av dem och visar hur de älskar att leka med varandra.
ÄR NI PURITAN - LÄS INTE TOSSES BÖCKER. GILLAR NI EN DJÄRV FRÄN BOK DÅ ÄR "LIGGA" - STICK OCH MELLANSTICK -BOKEN FÖR ER.  

Elva Quinnor, Jonny Tholwar, 1966
Jonny Tholwar, den erfarne bon viveuren, som skrev porr långt innan porren blev erkänd, har varit med om det mesta. Han ger oss några axplock ur det hänförande galleri av Quinnor, som ett händelserikt liv försett honom  med.
Där är t.ex. Lyxhetären, som tar emot i genomskinlig negligé med soft music i bakgrunden...
Och där finns Constance, den grekiska strippan, som berättar om sina romanser med bl.a. Kung Konstantin och Frank Sinatra...
Och Carla Gicci, gangsterdrottningen, som från att ha varit framstående i det äldsta av yrken, så väl utnyttjade sina talanger att hon på kort tid behärskade den organiserade brottsligheten i hela Nordafrika...
Monstret i Ravensbruck, den kvinnliga nazikommendanten, älskade och dödade såväl män som kvinnor med samma sadistiska hänförelse...

Spionbordellen, Jaques Terell, 1966
En synnerligen spännande thriller med djärva sexinslag.

Narkoman : mannen från TV-reportaget om träsket träder fram, Sigvard Lindström, Gunnar Eriksson, 1966
En frän avslöjande bok om dagens brännande problem, knark i läroanstalter och narkomani. Langare avslöjas. Eriksson, själv narkoman, skildrar sitt inferno.

Rid i Uppsala, Lars-Göran Lidhén, 1966
Rid i Uppsala är ingen "elak" bok om någon till äventyrs skulle tro det. Handlingen utspelar sig i gammal välkänd Uppsala-miljö. Bokens huvudperson OSSIAN Jr existerar i verkligheten och lever just nu i en småborgerlig miljö full av glada och trevliga minnen från sina amorösa eskapader.
Författaren, LARS-GÖRAN LIDHEN själv gammal Uppsalabo, vill genom sin bok bevisa för de som tvivlat på att Uppsala inte är någon stad för icke-studerande-ungdom, att så är fallet. Läsaren får följa Ossian Jr från hans stambord på den gamla välkända Restaurangen GILLET vid Fyristorg till det lika välkända "Ridhuset".
I skuggan av Sten Sture Monumentet bedriver Ossian Jr sina ridövningar. I vild karriär spränger han fram genom korridorerna, överallt finns det vita små ston som väntar på att bli bestigna av denna fullblodiga Hingst. Man kan än i dag höra över Uppsalaslätten vilda frustningar och hovskrap i spiltorna därifrån.
Även en kväll på danssalongen Arken blir det full utdelning för Jr. Dubbel utdelning till och med, som når sin kulmen i ett kläd-poker parti mellan Ossian Jr och två väninnor, där köttets lusta och kroppens avdunstningar blandar sig med kortlapparnas smällande mor bordet.
LARS-GÖRAN LIDHEN har lyckats på ett "fint" sätt, i denna Porrens tidevarv framställa berättelsen om Ossian Jr och hans vilda framfart bland Uppsalas kända kvarter. Läsarna får till och med uppleva något så märkligt som fin humor, vilket på ett mycket behagligt sätt spunnit sig in i berättelsen.
Kort sagt: En mycket välskriven och fin bok, full av överraskningar och små intima avslöjanden. en bok värd att läsa, begrunda och ha trevligt tillsammans med.

King Serpent - med rätt att älska, Denis G. Langen, 1966
"King Serpent" - en oerhört spännande spionthriller. Hans erotiska eskapader skildras med ohöljd realism. Kings 100 000-tals läsare får sitt lystmäte av spänning och sex. Säljes överallt.

Åtrå i möte, Sten A. Jonson, 1966
En fantastisk hetsande sexbok om Kurt och alla flickor han mött, däribland den vilda flickan som nära nog våldtog Kurt och våldsamt red honom till smärta och njutning. Bokens tema: Frödings: En morgondröm.
"inför sol, inför vindar och frön,
låg hon naket och utslaget skön -
och med vitt skilda knän och med skälvande sköte
var hon älskarens åtrå i möte".
288 sidor av lidelse, våldsamt hetsande sidor!
EN BOK OM UNGDOM, FÖR UNGDOM OCH FÖR DEM SOM GLÖMT SIN UNGDOM



Flossie och kungen, Jack Archer, pseudonym för Henri Högberg, 1966
FLOSSIE, som blev så berömd, då hon som femtonårig Venus bevarade sin oskuld, berättar nu vad som hände henne senare i livet. Hon mognar. Hon har nya män, framför allt konungen av England, en person som hon av olika skäl behandlar utan och med respekt.
Detta är en bok om en flicka, som har fått alla fördelar av livet, underbart hår, jättetjusig kropp och som buggar bättre än alla andra. Men hon har ett fel hon ärm kritisk, när det gäller att välja män, hon synar dem alltför ofta och finner ingen av dem tillfredsställande. Jack, är tillsvidare hennes stora kärlek - han är en underbar vän - men hon känner att hon kan få både som enkel kvinna och som människa, en högre uppfyllelse.
Detta är en bok om en sökande kvinna och en som var fri, förrän de flesta kvinnor vågade vara det. Vi har byggt framställningen på hennes framlidne makes John Archers, noggrant förda anteckningar, vilka troligen också Harris utgick ifrån, då han publicerade den redan berömda boken om FLOSSIE, en femtonårig Venus.
Kapten Archer var en dygdig person och det var Flossie också. Må dom älska mycket, vilket dom faktiskt gör och må läsarna av dessa tjusiga skildringar av kärleken inspireras. Det ligger en maskros på kaptens Archers grav. Den vägrar att vissna.

 
Flossie i Orienten, Jack Archer, psuedonym för Henri Högberg, 1966
NU KOMMER, den mest spännande av Flossie-böckerna, FLOSSIE I ORIENTEN. Att Flossie är lockande för varje mankön med sitt underbara hår och jättetjusiga kropp är bara naturligt.
Både Flossie själv och hennes make överste Jack Archer har var och en, en del förbindelser som egentligen ej hör hemma i äktenskapet, men skildringarna framställs trots allt på ett mycket sympatiskt och avväpnande sätt.

Jag - en mänska, Georg Jedde, efter anteckningar av Sverre Holm, övers. av Axel Österberg, 1966
är tredje och sista delen av Sverre Holms succé JAG -EN MAN.
"...kvaliteter som man inte är särskilt bortskämd med att finna i det här sammanhanget. Dialogen är fylld av folkligt humoristiskt infall och berättelsen har en socialt medveten, ironisk biton och är dessutom fylld av medkänsla för de figurer som skildras. Jag - en man är en lätt bok men stundtals i högst positiv bemärkelse. Man har ofta ogement roligt under läsningen. Att några avsnitt dessutom ger ett riktigt hyggligt pornografiskt utbyte bör ju rimligen inte göra nöjet mindre". J.E.L. i Falu-Kuriren.

De tusen kärlekskonsterna, Pietro Aretino, översättning av Aksel G. Gustafsson, illustrerad efter teckningar av Jules Romain, 1966
Erotiska dikter från 1400-talet.
Ett mästerverk, fräck, otroligt roande. Mycket djärva ill. av Jules Romain.

Furst Vibescu, originaltitel: Les onze mille verges, Guillaume Apollinaire, 1966
Den bok, som härmed för första gången presenteras i svensk översättning, är inte skriven för nervsvaga läsare.
Guillaume Apollinaires världsberömda skildring av furst Mony Vibescus sexuella orgier och makabra grymheter är ingenting för dem. som önskar en vitmenad bild av människan och livets gång. Det stiger en hemsk doft av spermier, blod, exkrement ur bokens blad och där frammanas vidrigheter av ohyggligaste slagomväxlande med partier av stor lyrisk skönhet. FURST MONY VIBESCU är en bok, som måste göra ett oerhört intryck på alla, som läser den, chockera dem, fylla dem med äckel, komma dem att häpna över människans sjukliga fantasifoster. Men den har också mycket att lära sina läsare om de hemliga, grynna instinkter, som vanligtvis hålles tillbaka av civilisationen, men som bryter fram vid mord, i sexuella perversiteter och krigets våldsdåd.
Guillaume Apollinaire hör, som bekant, till världslitteraturens stora namn. Han räknas som föregångare till den litterära modernismen och den nya poesin världen runt. En man som Lars Forsell skulle knappast skrivit sin diktsamling JACK UPPSKÄRAREN utan att ha tagit intryck av honom och hans efterföljare. Men vad är det då Apollinaire vill med sina nervösa skildringar av vilt ihopkopplade kärlekspar, homosexualitet, koprofili, nekrofili, mord, piskningar och blodsutgjutelser? En svensk diktare skriver, att det är hans anspråkslösa avsikt
"att rubba den tillitsfulle
i hans tillförsikt -"
LÄS INTE BOKEN OM NI HAR SVAGA NERVER.

 Inhemskt, Bertil Schütt, 1967

Sexuellt gensvar, Per Meurling, 1967

 
Flossie - kärleksnätter i Bombay, Jack Archer, pseudonym för Henri Högberg, 1967
Flossie... Den berömda Venus som fått allt i kroppslig charm, hamnar nu med sin make Jack Archer i Bombay.
I Flossie - kärleksnätter i Bombay möter hon många män och har en hel rad erotiska äventyr.
Att Flossie som fått alla fördelar av livet - en underbar kropp, ett rödaktigt tjusigt hår, med alla lockande former på de rätta ställena - måste dra' till sig männen - av vad slag de än må vara, förstår alla.
Och ärade läsare, Flossie förstår att leva och nuta av livet.
Njut av Flossie - var tillsammans med henne och lev livet.    

Flossie - kärlekens lustgårdar, Jack Archer, pseudonym för Henri Högberg, 1967

Flossie i bild : Flossie in Bildern = Flossie in pictures, 1967
 
Utan en tråd, originaltitel: Uten en tråd, Jens Bjørneboe, översättning av Arne Häggqvist, 1967


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar