fredag 24 juli 2020

Insändarskribenten Sune Hjorth

Fortsättning från del ett om Sune Hjorth.

I april 1988 inleds (så vitt jag kan hitta) den karriär som gett Sune Hjorth mest ryktbarhet: den som insändarskribent i Aftonbladet.
Denna första insändare är ett svar på en annan insändare och handlar om vidskeplighet och kvinnoförtryck i religion, i detta fall specifikt inom islam. Och efter detta rullade det bara på. Sune Hjorth fick insändare publicerade i Aftonbladet från 1988 fram till år 2009. Första året var det minst 10 stycken, 1989 17 insändare, 1990 30 stycken, 1991 24 stycken och så vidare. Från maj 1989 får Hjorth en egen bildbyline i tidningen.

I detta inlägg kan vi inte gå igenom alla dessa dessa insändare men vi noterar några återkommande ämnen. Naturligtvis skrev Sune Hjorth ofta om ufon, utomjordingar, Atlantis och alternativ historia. Precis som i hans första insändare är dumheten i religion ett populärt ämne. Ett annat klassiskt Sune Hjorth-ämne är kampen mot tobaken. Internationell storpolitik lockar ofta, liksom inhemska orättvisor, framförallt frågor kring pension. Att Hjorth ansåg att det var fel med städer av större storlek än Sundsvall är relativt allmänt känt. Att han är emot porr och reklam borde inte förvåna någon. Möjligen är hans intensiva hat mot lapplisor mer förvånande.  

I allmänhet kan man nog säga att Hjorth på känt maner hoppade på de för dagen aktuella ämnena. 1994 för fotbolls-VM i USA än stor händelse och om den tycker Hjorth inte.
Sune Hjorths sista publicerade insändare i Aftonbladet verkar vara från september 2009 och den handlar om det "livsförkortande drogmissbruket" tobaksrökning.
Under denna långa tid publicerade Hjorth sig också i andra tidningar, till exempel med en del längre resonerande artiklar i tidningen Arbetet. Det flitiga deltagandet på Aftonbladets insändarsida var troligen det som ledde till att Hjorth uppmärksammades i andra sammanhang. I november 1991 medverkar Hjorth för första gången i TV3 tillsammans med programledaren Robert Ashberg. Detta kom att upprepas flera gånger de kommande åren. 
De sista tidningsklipp som jag hittat är den dödsruna som publicerades i Sundsvalls tidning i december 2013. Efter 90 år i jordelivet hade Sune Hjorth gått vidare.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar