Jag har tidigare skrivit flera inlägg om underrättelsemannen Helmuth Ternbergs liv. Dessa har kompletteras med ett inlägg om vad man kan läsa om Ternberg i svenska dagstidningar via KBs tidningssök. Här kommer lite mer om Ternberg från dagstidningar men fokuserat på militära frågor.
Även den militära karriären går bra att följa i dagstidningar även om vi här får problemet att även Helmuths äldre bror Egon Ternberg följer en militär bana och att det därför vid samma tidpunkt till exempel kan finns två stycken kapten Ternberg. Brodern verkar dessutom vara lite mer framgångsrik i sin militära karriär inom flottan och är också en duktig boxare så denne förekommer i fler notiser än Helmuht. Helmuth förekommer på flera ställen också som H E A (Helmuth Ernst Axel) Ternberg.
Huvuddragen i den första delen av Helmuts militära karriär är följande:
Officersvolontär vid Dalaregementet och kadett vid Karlsborg 1913
Officersexamen i närvaro av konungen 1915
Fänrik vid Dalregementet 1916
Underlötnant januari 1918
Löjtnant juni 1918
Under åren 1920-22 verkar Ternberg haft ett uppehåll i tjänstgöringen.
Krigshögskolan 1922-1924
Kommendering vid Kungliga Norrbottens regemente 1925-1926
Löjtnant på övergångstat 1927
Kapten på övergångstat 1930
En incident värd att notera inträffar under en övning 1926. En överste Ankarkrona hade med sin stab installerat sig i ett hus och gått till vila utan vaktposter. Ternberg ledde en liten fiendestyrka som hade huset under bevakning. Under natten beslutade Ternberg att man skulle gå till angrepp, bröt upp dörren till huset och tog Ankarkrona och hans stab till fånga. Ankarkrona blev vred och stämde "fienden" till krigsrätten för att de gjort sönder dörren till huset. Ternberg fälldes för tilltaget i både regementskrigsrätten och krigshovrätten och dömdes till "disciplinstraff utan övervakning under tre dagar".
Av Ternbergs andra period i försvarsmakten under andra världskriget finns det få spår i tidningarna. 1937 finns en notis i Falu Länstidning om att kaptenen på övergångsstat Ternberg hos arméfördelningschefen anhåller om uppskov med årets repetitionsövningar vilket regementschefen avstyrker. Om detta betyder att Ternberg behövde tjänstgöra är oklart.
1943 beviljas Ternberg avsked från Dalregementet och senare samma år utses han till Riddare av Svärdsorden, första klassen.
Jag har inte kunnat hitta några spår i arkivet efter Ternberg hos Torsten Kreugers Stockholms-Tidningen till vilken han ska ha varit knuten under mellankrigstiden. Inte heller något i Dagens Nyheter för vilken han ska ha verkat som korrespondent under andra världskriget. Norrköpings Tidningar under krigsåren har inte blivit digitaliserade än och saknas därför i Kungliga Bibliotekets tjänst.
Efter kriget förekommer Ternbergs namn flera gånger i stort uppslagna artiklar om olika skandaler och affärer kring C-byrån. Mystiska vapenaffärer kring bolaget Skandistål och underliga förhållanden kring pressagenturen PANI.
söndag 26 juli 2020
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar