söndag 17 november 2019

Shahid/Skärvor

När IS slog igenom på den internationella scenen 2014 var vi många som fascinerades. Den utstuderade, nästan obegripliga, ondskan. Deras dåd och de intrikata, skolastiska, resonemangen bakom. Att en sådan rörelse kunde locka krigare från Sverige och till råga på allt, konvertiter: vanliga svenskar uppvuxna i vanliga svenska familjer som var beredda att offra sina liv för något så obegripligt. Vi tog del av IS propaganda, vi sökte upp sympatisörer i sociala medier, vi lästa blogginlägg om IS och vi skrev några egna inlägg.
En av dem som fascinerades var Henrik Bromander. Och för honom stod det ganska snart klart att han var tvungen att skriva om det. Under lång tid har Bromander gjort det till sin uppgift att skildra förlorarna i Sverige. I böcker och serier har han med stor noggrannhet och medkänslan skildrat dem som står utanför. Just medkänsla är centralt här. För Bromander skildrar inte bara oskyldiga offer som naturligt väcker allas sympati. Hans förlorare dras till fascism och rasism eller är besvärliga människor med inbillade diagnoser som ställer till det för sig själva. En svensk konvertit som reser till Syrien för att slåss med IS passar in perfekt.
Enligt egen uppgift hade Bromander tidigt iden att balansera berättelsen om Håkans resa till Syrien för att bli martyr/"shahid" med en annan men det tog tid innan han hittade den andra delen.  I den färdiga boken "Shahid/Skärvor" (AdLibris, Bokus) från Galago får vi i "Skärvor" följa Lovisas resa från uppväxten i Hässleholm genom konstvärlden i Stockholm fram till mötet med Håkan. Parallellerna som går att se mellan de båda historierna går också igen i nästan allt Bromander skrivit: uppväxten med föräldrar som inte klarar av att stötta sina barn, det ständiga underläget i ett stenhårt klassamhälle där man trots alla sina förtjänster ändå inte passar in, bara får vara med på nåd. I en tid när det självbiografiska, den egna erfarenheten, står i centrum, i sociala medier men även i böcker och serier så använder Bromander det gammaldags greppet grundlig research för att göra sina karaktärer trovärdiga och levande. Rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar