söndag 5 februari 2017

Trumps misslyckade inreseförbud

Jag kan förstå att man är upprörd över den US-amerikanske presidenten Donald Trumps införda inreseförbud för medborgare i vissa länder men många verkar missa den intressantaste aspekten på förbudet: det är ett stort svek och misslyckande från Trump.

Under valkampanjen lovade Donald Trump att införa ett tillfälligt stopp för alla muslimer att resa in i USA. Många kritiker sa då att ett sådant förbud är omöjligt att genomföra i USA och Trumps exekutiva order verkar ge dessa kritiker rätt. Trump har inte infört ett förbud baserat på religion eller etnicitet utan på medborgarskap.

Det utfärdade inreseförbudet är inte heller ett speciellt effektivt sätt att hindra muslimer från att resa till USA. En klar majoritet av världens muslimer påverkas inte av förbudet. De fem länder i världen med störst muslimsk befolkning (Indonesien, Pakistan, Indien, Bangladesh och Nigeria) omfattas inte av beslutet. Även om man tar det uttalade syftet med inreseförbudet på allvar framstår utformningen som ett misslyckande: de två länder som bidrog med flest medborgare till 11 september-attackerna (Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) finns inte heller med på listan över länder vars medborgare nekas inresa.

Slutsatsen är enkel: även Donald Trump viker ner sig när hans löften kolliderar med verkligheten. I detta fall var det han lovade i valrörelsen ogenomförbart och då ändrar han sig och genomför något annat istället.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar