fredag 3 februari 2017

Är Daniel Friberg jude?

Att spekulera i namngivna personers etniska bakgrund är kanske en ganska tvivelaktig sysselsättning men ibland kan det finnas goda skäl. För personer i den högerextrema miljön är ju just detta med etnisk bakgrund av mycket stor betydelse och om det finns personer där som verkar vilja dölja sin bakgrund är detta värt att luska i.
Daniel Friberg (som just tillägnats en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter) är redaktör för Tankesmedjan Motpol och VD för bokförlaget Arktos och således en central person i den svenska identitära rörelsen. Upprinnelsen till detta inlägg ligger i denna  ZC List över "Zionist Correctness" där Daniel Friberg pekas ut som jude. Vid ett tillfälle frågade jag Friberg om detta via sociala medier och blev förvånad över hans motvillighet att diskutera sidan och hans etniska ursprung. När jag insisterade byttes motvilligheten mot hätskhet och mynnade till slut ut i dödshot.
Lite googlande gav vid handen att sidan ovan inte är den enda som identifierat Daniel Friberg som jude. I samband med ett kritiskt inlägg av debattören (och juden) Lasse Wilhelmsson karakteriseras Fribergs debattstil som typiskt judisk. Här ett inlägg på Flashback där Friberg pekas ut som sionist och judelakej.  Men det mest förvånande vid denna googling var följande:
Detta är alltså en tillämpning av den så kallade "rätten att bli glömd", där Google efter klagomål från en EU-medborgare censurerat sina egna sökresultat rörande personen. Men vem skulle vara upprörd över resultat för sökningen "daniel friberg" jude? Jag frågade Friberg om även detta. Som synes var tonen i hans svar ganska upprörd:  
Att det skulle finnas tusentals personer i Europa som heter "Daniel Friberg" och oroar sig för att bli betraktade som judar, är ett påstående som Friberg själv får ta ansvar för.

3 kommentarer:

 1. SCB:s namnsök ger följande för Friberg:


  "7 115 personer har Friberg som efternamn."

  Gissar som ärrad släktforskare att det rör sig om många små släkter med samma efternamn, men som inte är släkt med varandra. Någon av dessa kan ju ha judiska inslag.

  Ser förresten att en viss Harry Friberg - deckare i Trenters romaner - har något att göra med den mosaiska begravningsplatsen på Alströmergatan i Stockholm. Hm, kan det vara ett spår ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I grunden är jag ju inte så intresserad av Fribergs släktförhållanden, det var ju mer det faktum att det verkade vara en öm tå som var intressant.

   Radera
  2. Undrar om man kan se det som en visserligen vag men ändå likhet med fallet Jackie Arklöv, den afrikanske nazisten? Fast då i en mer välpolerad Motpol-version?

   Radera