tisdag 30 augusti 2016

Antisemitism efter Gene Wilders död

Den judiske skådespelaren Jerome Silberman har gått bort. Fast du känner kanske inte igen namnet, det är klart, han fick ju använda det mindre judiska Gene Wilder för att kunna göra karriär i ett fientligt Hollywood.


Men även idag, i Sverige, i kommentarerna efter en firad filmstjärnas bortgång kan man se spåren av antisemitismen. Att Israel-fientliga Sveriges Radio skulle utmärka sig negativt är kanske inte så förvånande men att man år 2016 låter en Emma Engström beskriva en avliden med ord som "[h]an var alltid lite fel" och
Men samtidigt lurade alltid tvivlet: någon gång kommer det där obehagliga som vi anar hos honom fram
är nästan chockerande.

Tyvärr var det inte svårt att hitta fler exempel på en ringaktning som knappast skulle drabbat en gentil stjärna. I Aftonbladet väljer Stefan Hedmark ord som "misslyckad, vansinnesutbrott, gravt alkoholiserad och sjuk" för att beskriva Gene Wilder och Aino Oxblod i Expressen klarar inte av att få titeln rätt på hans mest kända film utan kallar den för "Willy Wonka och chokladfavoriten".  

4 kommentarer:

 1. Konstigt nog är det bara på Daily Stormer av alla ställen som superlativen haglar över den hädangångne Wilder: "personal favorite" & "helluva lot better"!

  http://www.dailystormer.com/weird-jew-gene-wilder-finally-dead/

  SvaraRadera
 2. Men snälla värld! Hedmarks ord används ju för att beskriva hans rollkaraktärer, inte Wilder personligen. Och var finns antisemitismen i SR? Goda komiker är för övrigt alltid mångbottnade (t.ex. Chaplin), och bäst är kanske det skratt som fastnar i halsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett s.k. skämt. Återkommer snart i ämnet...

   Radera