onsdag 30 november 2011

För enkelt, DN

I Dagens Nyheter inleds idag, i samarbete med tidningen Expo, en artikelserie om den "extreme makeover" som högerextremismen genomgått (inledning, artikel). Att döma av inledningen och den första artikeln verkar DN satsa på en för enkel analys. Här finns det nämligen bara en högerextremism, som kanske ändrar skepnad men som alltid består. Av den debatt som Rasmus Fleicher försökte starta (Aftonbladet, mitt lilla bidrag) om värdet av att i alla fall skilja på två sorters extremhöger finns inga spår. Organiserade nynazister, fulla skinnhuvuden, motståndare mot Islam och SD-riksdagsmän är alla av samma skrot och korn. Kanske ännu fler förresten: vissa formulering tyder på att kanske alla som inte tror på alla människors lika värde är högerextremister. Eller att alla som använder våld som politiskt medel är det. Även den alarmistiska tesen "farlig propaganda finns numer bara ett musklick bort" känns väldigt enkel och framförallt gammal. För tjugofem år sedan kanske den väckte viss uppmärksamhet men idag är det väl knappast någon som sätter morgonkaffet i halsen.

4 kommentarer:

 1. Ja, man orkar inte längre traggla sig igenom DNs klimatpladder och nu räknar "räddaktionen" också med att man ska ta del av EXPOs högerextrema fobier.
  DN börjar mer och mer bli ett propagandamedium för miljöpartiet...avslutar snart min prenumeration.

  SvaraRadera
 2. Gillar hur dom trycker in SD, Brevik, barnporr och Hitler i samma artikel. Ger ju ett jävligt seriöst intryck.
  Och att 6% hittat till politiskt inkorrekt eller liknande någon gång under året indikerar enbart att 6% använder internet till annat än facebook, aftonbladet och porr, vilket jag anser är bra.
  Man får lära sig om källkritik det första man gör i skolan och om man inte riktigt fattat hur det funkar bör man nog hålla sig borta från all form av media.

  SvaraRadera
 3. DN är inte seriösa här, men Expo är ALDRIG seriösa!

  SvaraRadera
 4. Det är bara en tidsfråga innan media vaknar. Det vi ser nu med alla dessa grundlösa artiklar är nog en reaktion på att SD växer och folk börjar ifrågasätta multikulturen. Jag undrar: får SD mer sympati av denna typ av journalistik, eller mindre?

  SvaraRadera