lördag 1 augusti 2020

Bibliografi Sven Anér

Sven Anér (1921-2018) var en svensk journalist, debattör och författare. Anér arbetade på både Sveriges Television och Dagens Nyheter och var bland annat korrespondent i USA och Sovjet. Han var också en drivande kraft i det unga Miljöpartiets historia, bland annat som en aktiv kärnkraftsmotståndare.
Anér var också under nästan 40 år en mycket produktiv författare som ofta själv publicerade sina böcker. Huvudsakligen skrev han om kärnkraft, mordet på Olof Palme och Estoniakatastrofen. I detta inlägg gås Anés samlade bibliografi igenom utökad med några insatser på filmens område. 

Kärnkraft

Kärnkraft på lerfötter: fyra länder mitt i energidebatten: Frankrike, Belgien, Västtyskland, Sverige november 1976-januari 1977
LT 1977, 197 s. Med Per-Olle Stackman

Urladdning
LT 1979, 164 s.
Ska 1979 bli kärnkraftens svarta år på jorden? En av dem som hoppas att så blir fallet är Sven Anér. I sin andra debattbok om kärnkraften, URLADDNING, granskar han det mygel som tycks vara sammanvuxet med denna energikälla, som skulle bli framtidens. Sven Anér visar hur obekväma rapporter sopas under mattan, hur statens kärnkraftinspektion ritar frihandsteckningar av avfallskapslars hållfasthet, hur Teknis-professorn Olle Lindström intrigeras bort ur energikommissionens sammansvetsade Aseagäng, hur FN går in som falsk garant för kärnkraftsäkerhet och hur kärnkraftindustri och kärnkraftinspektion håller varandra i handen när den makabra dansen går kring borrhålen i Finnsjön och på Sternö.

Kärnstopp: Frankrike - USA - Sverige efter Harrisburg
LT 1979, 145 s.

Kampen går vidare
Wahlström & Widstrand 1980, 177 s.
Författaren fortsätter sin kritik mot kärnkraftsindustrin efter folkomröstningen. Denna gång tar vi del av myglet kring La Hague i Frankrike, visar rapporter från 60-talet i USA som visar att risk för härdsmältor är relativt sannolika m.m. (Text hämtad från Bokbörsen)

Se upp för Sigyn!
Författaren 1982, 160 s.

Köpta av kärnkraften?
Författaren 1984, 59 s.

De köpte Peter Balminidbal: ett grymt australiskt kapitel ur uranets grymma historia
Bokskogen 1985, 200 s. Med Per-Olle Stackman

Tjernobyl och Sverige
Bokskogen 1986, 142 s.
Boken skildrar Sverige i Tjernobyls skugga, dag för dag från det första Forsmarks-larmet på måndagsmorgonen den 28 april till de sista dagarna i juni.

Tjernobyl och Sverige. Kärnkraften efter Tjernobyl: studiehandledning
Bokskogen 1986, 36 s. Med Björn Eriksson

Palmemordet

Polisspåret: mordet på Olof Palme
Bokskogen 1988, 256 s. Med Pelle Stackman.
Palmeutredningen synas med utgångspunkt från alla uppgifter som involverar polismän, walkie-talkie-män m.fl. När gick egentligen första larmet, 23.23 eller först sex minuter senare? Och vad hände under tiden? Illustrerad med Pelle Stackmans kalla, klara bilder av maktens och mordets Stockholm.

Fyra nycklar till fyra gåtor i utredningen rörande mordet på Olof Palme: en dokumentsamling med kommentarer
Författaren 1991, 75 s.

Affären Chamonix: Palme-gåtan mot sin lösning?
Bokskogen 1992, 240 s.
Carl Lidbom påstår att han flög till Chamonix under mordnatten i Mitterrands Mystere 20, för att hämta hem unge Mattias Palme. I Chamonix finns ingen flygplats, Mitterrand har inte lånat ut något plan och flera vittnen och nya omständigheter talar emot Lidboms historia.

Affären Borlänge: ett svart streck
Bokskogen 1995, 168 s.
När Hans Holmér redan dagen efter mordet på Olof Palme påstod att han tillbringat timmarna före och efter detta mord på rum 105 på Scandic Hotel i Borlänge, blivit informerad vid 7-tiden på lördagsmorgonen av den ”piggögda receptionisten” samt i våldsam fart rattat sin bil tillbaka till polishuset vid Bergsgatan, kom han att framstå som den store sheriffen i samhällets tjänst.
Men Hans Holmér hade aldrig övernattat i Borlänge (än mindre tillsammans med sin nuvarande fru, vilket han började påstå framåt 1988) och han hade aldrig kört i glashalkan över Sala och Uppsala ner till Kungsholmen. Borlänge blev hans stora livslögn, avslöjad år efter år efter år: falsk hotellräkning, falsk Eurocard-lapp, falsk anmälningsblankett, och dussintals tjänstvilliga polismän som ställde upp med beslagsprotokoll och fixade förhör; allt för att inte Den Store Hans Holmér skulle fastna på randen av ett mord.
Sven Anér har försökt bli dragen inför rätta för förtal, men inte ens det tycks gå. Affären Borlänge – ett svart streck är en rapport från den svenska rättsstatens nedgång och fall.

Dominoeffekten: Palme-poliser ljög - nu faller allt och alla
Kärret 1998, 176 s.
Högsta domstolen avslog 28 maj 1998 riksåklagarens resningsansökan avseende Christer Pettersson. HD handlade korrekt. RÅ:Klas Bergenstrands handlingssätt är däremot en svart plump i den svenska rättsstatens protokoll. Han visste, då han låtsades tro på Chr. Petterssons skuld, att tre polisfordon en timme före mordet stod på pass vid Birger Jarlsgatan, alltså vid den förmodade flyktvägen. Ett annat tema i Dominoeffekten är Lisbeth Palmes utpekande sjutton dagar efter mordet av den person som polisen trodde var ”fantommannen”. Nästan tre år senare pekade hon ut Christer Pettersson.


Cover-up: Palmemordet
Kärret 1999, 184 s.
När en ny Palmekommission blev aktuell i början av 90-talet väcktes förhoppningar. Nu ska byken tvätts ? blev det så? Nej. Fyra grupper av granskare producerade 2000 sidor dokument, men kritiken uteblev mot polisers och åklagares handläggning av mordet på en statsminister.
Sven Anér påvisar i "Cover-up: Palmemordet" att hela tidsschemat för ambulanser och poliser har manipulerats.

Palmegåtan - mot en lösning!
Kärret 2002, 269 s.
Hans Holmér finns i Stockholms city när skottet faller, men får hjälp med hemgjort alibi sedan hans tjänstechaufför blivit utmobbad. Mot en kaleidoskopisk bakgrund av de många årens skeenden tecknar journalisten och författaren Sven Anér den svenska rättsstatens förfall, med Palmeutredningen som exempel. Med Stockholmsfoton av Pelle Stackman och Lasse Nyberg. Ur Bibliotekstjänsts recension: ”Är detta sant så faller hela Palmeutredningen som ett korthus.” Alla, nästan alla, spelar med i det elaka spelet kring mordet på Olof Palme. Hans Holmérs blivande livvakter observeras med walkie-talkies på stan redan före mordet, och mordprojektilen trollas undan bland utplacerade, fejkade kulor. Samtidigt som alla poliser och pärmbärare, politiker, pressfolk och politiserade granskningskommissioner tassade tyst i tofflorna, så länge det inte handlade om Christer Pettersson.

Palmemordet: Affären Anti Avsan
Författaren 2008, 199 s.
Anérs senaste bok placerar dåvarande piketpolisen, nuvarande rådmannen och moderate riksdagsledamoten Anti Avsan vid Dekorima minuterna innan statsminister Olof Palme mördas i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm den 28 februari 1986.
Sven Anér säger inte att Anti Avsan sköt det dödande skottet, men han slår larm om hans märkliga närvaro på platsen, och begär omedelbar utredning av den märkliga och hotfulla serie av hot mail som med namnet Anti Avsan i centrum riktar anonyma hot mot bland andra poliskommissarie Gösta Söderström, legendarisk insatschef vid Dekorima, mot andra goda vänner samt mot honom själv och hans närmaste.
Men hela det officiella Sverige följer den outsagda ordern STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD!
Läs Affären Anti Avsan, hjälp till att slå larm!
På min blogg.

Palmemordet: de sammansvurna
Författaren 2011, 303 s.
Finns en koppling mellan morden på Catrine da Costa 1984 och på Olof Palme 1986? Mycket pekar idag på ett sådant samband, men klarhet dröjer. Polisen hittar inte Anti Avsans namn i da Costa-affären, och utförlig information till Sven Anér pekar på att locket lagts på. Leif GW Persson, som är den bäst insatte, slänger, i sin dubbla sits som polistjänsteman och TV-kommentator, de dokument som finns, medan polisen begär besked rörande Anérs uppgiftslämnare, något som snuddar vid grundlagsbrott. Boken skildrar olika grupper av sammansvurna. Där finns kotterier av höga militärer, en gång avslöjade av Sigvard Marjasin? var det därför han inte fick fortsätta som ledare av granskningskommissionen? Där finns höga samhällsrepresentanter inom en konspiration, vars illavarslande existens nyligen bekräftades av Leif GW Persson, och där finns den famösa baseballigan inom Klarapolisen, samt Stockholms Försvarsskytteförening, med i båda fallen rådmannen och moderate riksdagsledamoten Anti Avsan som första och mest aktiva namn. Och "MOP 86", "Föreningen Mordet på Olof Palme 1986", är den skakande benämningen på de aktuella baseballpolisernas alltjämt existerande sammanslutning, med Anti Avsan i topp och med hans omkastade namn på en öppen konferensinbjudan. "MOP 86" är aldrig granskad, aldrig utredd.Sven Anér ställer frågan: Hade mordet på Olof Palme över huvud taget kunnat äga rum på sätt som skedde om inte baseballigans trimmade kamrater funnits att tillgå?Det är i denna svenska miljö som "De Sammansvurna" presenterar sitt skakande budskap!
På min blogg.

Mordets dunkel tätnar kring Lisbeth Palme
Författaren 2012, 212 s.
När Sven Anér vid ett allmänt möte på Tuna bygdegård hösten 2011 kopplade Lisbeth Palme till mordet på Olof väcktes oro i den svenska administrationen, och dolda motattacker riktades mot denna boks författare.Avgörande bevis har varit bokomslagets bild av Lisbeth Palme på Sabbatsbergs akutintag – varför anlända i polisbil, inte i Olofs ambulans? Och varför inte i den påstått beskjutna mockapälsen? Leif GW Persson sa i TV den 28 februari 2012 att mördaren fanns inom en konspiration av bland annat poliser. Denna bok säger detsamma.

Med Palme dog rättstaten
Författaren 2013, 23 s.
27 års utredande ett nesligt miljardspel för svenskars galleri! Vilka vågar viska: Det var vi! Det finns en bild i Palme-dokumentationen som är helt avgörande. Det är mittuppslagets Lisbethbild. Ulf Karlsson tog in allt i sin kameralins, femton minuter efter Dekorima. Men det är först idag något kan hända, sedan jag ställt samman denna sanna bild från Sabbatsberg mot det osanna PM från Johannes kyrka som poliskommissarie Lars Christianson skrev.

Staten tog Olofs liv
Författaren 2016, 136 s.
Staten tog Olofs liv är en extremt initierad betraktelse över det mörka tillståndet i det svenska rättssamhället trettio år efter mordet på Olof Palme. Sven Anér har ända sedan Polisspåret (1988) i bok efter bok avslöjat lögnerna kring mordutredningen.När får vi veta sanningen?
På min blogg.

Palmemordet: Då Sverige störtdök ner i ett moraliskt kärr - hur tar vi oss upp?
Författaren 2016, 93 s.
Om Palmes obduktionsprotokoll.

Palme-nytt

Palme-nytt : det som inte står i tidningen
Almunge 1993-2005
Nyhetsbrev om Palmemordet.

Palme-nytt-boken. Del 1-9
Kärret 2000-2002
Faksimilutgåva av årgångarna 1993-2001. Finns på nätet.

Skönlitteratur

Ciao Australia
Bokskogen 1990, 354 s. Med Lena Anér.
Två människor möter varandra och ondskan på en resa i Australien. Roman om vapensmuggling, Öst-Timor och ursprungsbefolkningen i norra Australien.

Moln över 08: en Stockholmsthriller 1996
Bokskogen 1996, 255 s. Med Lena Anér.
Sven och Lena Anérs nya bok om ond och bråd död i detta Stockholm som Sven ser på med skepsis men också med ett leende - och med viss sakkunskap, sedan han föddes vid Sveavägen, ett par hundra meter från vad som kom att bli Olof Palmes dödsplats. Att bokens hjälte Jan har många drag gemensamma med Sven Anér ska inte förnekas - fast Jan är ju född i Örebro, förstås.

Mayday: en roman kring Estonias öde
Bokskogen 2004, 180 s. Med Lena Anér.
Efter 10-årsminnet av ESTONIAS förlisning på Östersjön den 28 september 1994 har maktens och myndigheters och mediers tystnad i någon mån rubbats, i samband med de nya uppgifterna om transport av militär teknik ombord på Estonia. Samtidigt visar de efterforskningar som utförts av den ene av författarna till MAYDAY, Sven Anér, inte minst i “ESTONIA sprängdes!” (Kärret 2004) att nära nog allt i detta mörka sammanhang är outrett, ovisst, skrämmande fyllt av farliga indicier. Lena och Sven Anér har nu valt att presentera ESTONIA-dramatiken i romanform, där den delvis fiktiva ramhandlingen förenas med förlisningens fakta, med förlisningens 852 människor som dog. MAYDAY, med huvudpersonerna Kim och Jan, knyter an till föregångarna “CIAO Australia” och “Moln över 08”, båda böckerna utgivna på Bokskogen. ESTONIA – den stora svarta svenska katastrofen.

Estonia

Estonia: nya sanningar
Kärret 2001, 127 s.

Estonia sprängdes!
Kärret 2004, 253 s.
I "Estonia sprängdes!" presenteras alla de förkrossande forskardokumenten., Text helt byggd på de officiella dykarinspelningarna, visar det oförklarade orangegula paketet, det krysstejpade paketet, det uppfläkta kronblads-hålet …en explosion orsakade skadorna på bogvisirets styrbordslås…omfattande explosionsskador på styrbordsdelen av lastrampen… osv.

Estonia-brevet
Almunge 2005-2008
Nyhetsbrev om Estoniakatastrofen.

Memoarer

Mitt 20-tal och mitt 30-tal
Kärret 2013, 227 s.
Nu går Sven Anér från offentliga lögner i Palmemordets spår till sina privata sanningar under Stockholms 20-tal, då en kola kunde vara halvöres, och 30-talet, då Uppsala var en småstad, med en bister far som räddade en bank men kanske tappade en son. Skelett i garderoben? Jo, historien går tillbaka till 1890-talet. Sven Anér har låtit den lille Sven minnas nära 90 år bakåt till skolgång på Stockholms Söder och Ådalsdramatik med depression. Ivar Kreugers dödsbud spred sig i Dramatens foyer; Sven var där, tillsammans med far och mor och älskad syster Kerstin. Ljuva 20-tal, ljuva 30-tal? O ja. Det kunde mullra i basen under Sven Anérs barndom och ungdom, men grundtonen var ljus, med den hoppfullhetens oförstörbarhet som kan prägla en ung grabb.

Så fick det bli
Kärret 2014, 221 s.
I Så fick det bli får vi följa författaren, journalisten och debattören Sven Anér ända från andra världskrigets utbrott fram till idag.
Många spännande möten och episoder skildas på ett mycket personligt sätt: Dag Hammarskjöld i New York, Herbert Tingsten, Olof Palme, Jolo, Povel Ramel, Gustav VI Adolf, Karl-Axel Sjöblom och många fler. Gagarins landning som Anér var satt att bevaka från Moskva samt en pinsam episod då Holland skulle intervjuas som nyutnämnd USA-ambassadör.
Militär tjänstgöring vid stilleståndslinjen efter Koreakrioget, åren på Dagens Nyheter, bland annat som Moskvakorrespondent, Sveriges Television, kampen mot kärnkraften, grundandet av Miljöpartiet tillsammans med bland andra Per Gahrton. Och mycket mera.

Övriga böcker

Resa i Nya Zeeland
Bokskogen 1987, 224 s. Med Lena Anér.
Från Rainbow Warrior till ankaret på Mauis kanot. Reseskildring och –guide över landet med unik natur och spännande kultur, inte minst maoriernas.

Skönlitteratur i psykologiundervisningen
Fortbildningsavdelningen 1978, 60 s.

Översättare

Paul Brickhill "Reach for the sky"
Till svenska: "Han gav sig aldrig : boken om Douglas Bader"
Natur o. kultur, 1954

George Michael "African fury"
Till svenska: "Sådant är Afrika : mitt liv som storviltjägare"
Natur o. kultur, 1955

Anthony Buckeridge "Rex Milligan's busy term"
Till svenska: "Rex Milligan i farten"
Rabén & Sjögren, 1956

Film

Regi

Watergel : a new fire extinguishing medium
1973, kortfilm
Texter i bildnegativ: Watergel a new fire extinguishing medium. Some tests made in co-operation with Malmö Fire Brigade. Another new product developed by the Incentive. Acknowledgement to Malmö Fire Brigade.

Producent    

Polen - potatisgrisens land
1974, kortfilm

Svenskt hotellbygge i Polen
1975

Roll    

Hassel - Privatspanarna
Anagram Produktion AB 2012, 74 min.
Den pensionerade kriminalinspektören Roland Hassel uppslukas alltmer av Palmemordet och söker förgäves svar hos Ring P1:s Täppas Fågelberg, Göran Lambertzs advokatjour och konspirationsteoretikern Sven Anér. Stockholmspolisens eventuella skuld i det olösta statsministermordet drar den gamle TV-hjälten till privatspanarna och deras tvångsmässigt regisserade rekonstruktioner av skotten på Sveavägen. Det är i de obetydliga detaljerna som de söker gåtans lösning: gärningsmannens fladdrande byxa, Lisbeths kroppsvridning och fall, dolda hissar och förpreparerade gömställen. Återskapandet av mordet på 25-årsdagen utvecklas till en terapeutisk seans, en oumbärlig ritual för ensamma medelålders män och kanske det mest livskraftiga som återstår av en sedan länge avsomnad mordutredning.

Övrig medarbetare    

The Black Power Mixtape 1967-1975
Story AB 2011, 96 min.
The Black Power Mixtape är en essäfilm om den afro-amerikanska kampen för rättvisa. Musik av Questlove och The Roots.