måndag 20 augusti 2018

Sven Anér "Staten tog Olofs liv"

Under oräkneliga år har Sven Anér producerat oräkneliga böcker och andra texter om mordet på Olof Palme men nu är det slut. Eftersom Anér dog tidigare i år vid den anmärkningsvärda åldern av 96 år så är "Staten tog Olofs liv" från 2016 troligen hans sista bok. Efter att ha fokuserat på en mängd olika, mer eller mindre, underliga omständigheter kring Palmemordet; Hans Holmers besök i Borlänge, hemtransporten av sonen Mattias Palme från Alperna, så landade Anér för några år sedan i tryggheten att peka ut en mördare: den moderate riksdagsmannen Anti Avsan.

Man skulle kunna tro att när en utredare kommer fram till en lösning på den gåta man undersöker så leder det till ett ökat fokus, en större koncentration, hos utredaren på denna lösning. Men riktigt så fungerar det ofta inte. I början av boken räknar Anér upp 44 punkter i Palmeutredningen där Palmeutredarna fördolt viktiga händelser eller förträngt sanningar. Varje punkt förses med en, två eller tre stjärnor beroende på hur stor påverkan punkten har för förståelsen av utredningen. Punkt nummer 17 får tre stjärnor, den "välter ensam hela korthuset", men man kan ändå tycka att de övriga 43 punkterna är lite överflödiga:
Nr 17 ***: Olof Palme sköts till döds av dåvarande piketpolisen i City, Anti Avsan. Utredande polis har aldrig medgivit misstankar mot Avsan, man har å andra sidan inte ens på min direkta förfrågan dementerat mina mycket allvarliga påståenden.
Som kan observeras i punkten ovan arbetar Anér ofta med det vi kan kalla en omvänd Streisand-princip: att hans anklagelser inte bemöts eller dementerats är argument för att de är sanna. Det faktum att Avsan inte stämt Anér verkar vara ett av de starkaste indicierna på hans skuld, tillsammans med något Avsan sa i ett lunchsamtal på NK och två kvinnliga vittnen från mordplatsen som polisen avfärdar.

Redogörelsen ovan till trots handlar dock inte "Staten tog Olofs liv" om Avsans skuld som Palmes mördare. Istället är fokuset Lisbeth Palmes roll som medbrottsling. Som så ofta hos Anér är upphovet en enkel omständighet, i detta fall ett foto föreställande Lisbeth Palme utanför Sabbatsbergs sjukhus mordnatten som publicerades av G-P några dagar efter mordet. Sedan dess är fotot försvunnet. Poängen med fotot är att det verkar visa hur Lisbeth Palme anländer till sjukhuset i en polisbil, ej i ambulans, iklädd en tygkappa, ej en mockajacka. Med denna tolkning av detta mystiska fotografi som grund bygger Anér en historia om hur Lisbeth lämnar ambulansen med den skjutne Olof Palme för att hämtas upp av en SÄPO-bil och köras runt i Stockholm en stund för att sedan skjutsas till akuten dit hon alltså anländer i fel ytterkläder. Vad syftet skulle vara med en sådan övning har Anér inget förslag på.

1 kommentar:

  1. "Vad syftet skulle vara med en sådan övning har Anér inget förslag på."

    Hävdade inte Sven Anér att syftet med Lisbeths polisbilsåkning var att lämna mockakappan för preparering av skotthål?

    SvaraRadera