söndag 19 januari 2020

Riv alla tempel

Johan Andersson har inte en begåvning som hans föräldrar inte ser eller förmår att uppmuntra. Men annars är han på alla sätt en typisk Henrik Bromander-hjälte. En "loser". En sån som saker inte riktigt fungerar för: utbildning, arbete, familj, vänner, kärlek; ingenting är någonsin lätt för Johan. Och när han hittar något han brinner för, något han är duktigt på; så är inte det heller okomplicerat. Johan är en Stor Man. En som offrar allt för att bygga upp sin kropp, som inte ens tvekar för det som är olagligt eller livsfarligt.
Handlar "Riv alla tempel" om Sverige som klassamhälle? Utan tvivel så. Även om det inte förklarar allt så har klassbakgrunden en del i Johans öde. Att den grymmaste av klasskamraterna är läkarson är nog inte en slump. Johan och Danne är träningspartners men Johan är alltid i underläge, blir talad ner till. Danne är lagom. Satsar lagom hårt men håller huvudet klart; skaffar familj och karriär. Johan satsar 1000% och förstör till slut allt. Att relationen med Omar, som drömmer om att åka till Tahrirtorget och slåss för Brödraskapet, fungerar bättre är inte förvånande.

Som i så många av Bromanders böcker imponerar skildringen av detaljerna i andra människors tillvaro. Man anar ett respektingivande research-arbete.Hur gör man egentligen när man dopar sig? Vad ska man ta, hur mycket och hur ofta? Hur injicerar man preparat utan att ens partner märker det? Jag vet inte svaren på de frågorna man jag är säker på att "Riv alla tempel" går att använda som en manual för den som vill testa själv. Fram till att jag skrev detta inlägg trodde jag att kroppsbyggarbibeln "Mastering Life: How to turn Yourself into Raw Power" av Maximilian Foresti som citeras flitigt i "Riv alla tempel" var en riktig bok, nu har jag lärt mig att den också bara är en produkt av Bromanders flit.

1 kommentar:

  1. Läste precis Vän av ordning. Där har dock Bromander misslyckats lite med resarchen. Ett kustbevaknings fartyg har ett hydraliskt eller elektriskt ankarspel. Inga stackars besättningsmän behöver dra upp ankaret för hand.
    //Det marinindustriella komplexet

    SvaraRadera