Du visste det förmodligen inte men i Sverige har vi något som kallas kommunalt självbestämmande. Det betyder att inom vissa områden så bestämmer kommunerna själva hur man ska bedriva sin verksamhet. Som en konsekvens av detta finns det områden där den kommunala verksamheten skiljer sig åt. Och om det inom ett område finns något som varierar så går området att ordna: något är störst, något är minst och så vidare.
Det är här du hittar din nyhet. Dagens exempel: Stora skillnader när det gäller hur mycket de gamla får betala för sin mat. Äldreomsorgen är en kommunal angelägenhet. Alltså skiljer sig äldreomsorgen mellan kommunerna och därför är avgifterna för mat från äldreomsorgen olika. Och om de är olika så har någon kommun högst avgifter. Voila! Dagens nyhet är hittad. Låt för all del bli att påminna läsarna/lyssnarna/tittarna om att olikheter mellan kommuner är en effekt av det kommunala självbestämmandet och detta i sin tur är orsaken till att vi har kommunalval i höst.
En enkel googling på "kommun 'olika mycket'" illustrera metodens användbarhet:
- Brottsofferjourer får olika mycket pengar från kommuner
- Kommuner betalar olika mycket för begravningar
- Kommuner ger olika mycket stöd
- Olika lön för sommarjobbare
- Olika mycket ekomat på tallriken
Jag ställer mig frågande inför detta tips. Skälet är att de skulle kunna leda till en komplexare debatt, vilket är något som de flesta journalister vill undvika till varje pris. I stället för att bara skälla på Göran Hägglund för den på sina håll bristfälliga omsorgen behöver man skuldbelägga hundra kommunpolitiker. Även skolfrågan blir besvärlig. Det är lättare att ge Jan Björklund skulden för allt, även för sådant som beslutas på kommun- eller skolnivå som lärartäthet, lärarlöner, skolmatsbudget mm. Vilken journalist är villig att följa upp något sådant? Det kräver ju kunskap och analytisk förmåga.
SvaraRadera