måndag 9 december 2013

Medvetet könsstereotypa leksaker

Genusdebatten rasar vidare och frågan om könsstereotypa leksaker uppmärksammas. Leksaksföretag som officiellt bekänner sig till den könsneutrala doktrinen får kritik för de produkter de släpper ifrån sig. Man kan då undra över hur våra leksaker och leksakskataloger skulle se ut i ett samhälle där man helhjärtat omfamnade det könsstereotypa istället för att motarbeta det.

En inblick i detta kan man få från små grattis onlinespel riktade till tjejer. Friv.com är en hemsida baserad i Brasilien. Idén bakom sidan är enkel: mängder med små flash-baserade spel åtkomliga via små ikoner i huvudsak riktade till barn. Dock ändå framgångsrik, Alexa rankar Friv som en av världens tusen populäraste hemsidor (ungefär). Här hittar vi en del makalösa exempel på spel riktade till flickor.

Den första sak som slår en ny användare är att många av dessa spel inte har något tävlingsmoment: inga poäng, ingen tid, ingenting. Istället är målet bara att härma de instruktioner som spelet ger för att få fortsätta. I spelet "The Royal Makeover"
 får man först lära sig att tillverka och  applicera en skönhetsmask. Påsarna under ögonen försvinner.
Därefter använder man smink för att göra tjejen söt. Rikligt med puder behövs för att dölja alla skavanker.
 
I spelet "Hollywood Beauty Secrets"
 börjar man med rakapparaten på benen
 för att därefter följa upp men en pincett och plocka ögonbrynen.
Naturligtvis finns också spel där man istället fokuserar på vad man ska ha på sig som i "Girls' Party"
 och "Fashion Week Dressup".
För den som tröttnat på att bekymra sig om sitt utseende kan man ju också öva sig på att baka kakor istället.
Även om det inte är normen så har en del spel ett klassiskt spelmoment men det blir inte bättra av det. Fortsättning följer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar