söndag 30 juni 2013

Den stora fotbollsplanen

Andreas Alm och Johan Fallbys "Se på spelet! En bok om spelförståelse i fotboll" platsar nog inte som ett "udda boktips" men är ändå intressant läsning för älskare av det gröna fältets schack. Boken gör bland annat följande anmärkning om hur stor en fotbollsplan egentligen är:

De rektangulära standardmåtten för en fotbollsplan är 68 x 105 meter. Det ger en area på 7140 kvadratmeter. Eller uttryckt i kvadrat med två lag, 22 spelare, på planen: 324 kvadratmeter per spelare. 324!
Med samtliga spelare samlade på en planhalva ger det 162 kvadratmeter per spelare. 162 kvadratmeter i lägenhetsliknelse ger en riktig paradvåning. Om vi fortsätter med att flytta in samtliga spelare, även målvakterna, i ett av planens straffområden så har de 22 aktörerna hela 30 kvadratmeter vardera.
Och inknuffade i målområdet har 22 spelare fortfarande lika mycket utrymme som krävs för att bygga ett vanligt badrum: drygt 4,5 kvadratmeter. Där får det gott och väl plats ett handfat, en toalett, ett förvaringsskåp och ett badkar.
Det får alltså plats 22 badrum i det till synes lilla målområdet. Då talar vi ändå bara om gräsyta och kvadratmeter och inget om utrymmet ovan gräset där planens kubikmeter ryms. En fotbollsplan är stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar