söndag 1 april 2012

Om KOMMUNISMENS BROTT

Dokumentärfilmaren och författaren Juri Lina föreläser i ett Folkets hus i södra Stockholm. Lokalen är ganska liten och fylls till sista plats (cirka 50 personer). Stämningen är familjär, många i publiken verkar känna både varandra och föreläsaren. En del har med sig snacks för att äta under föreställningen. Första halvan av föreläsningen handlar om Linas nya film "Kraftmätningen" som precis blivit färdigställd. Han förklarar att det började med en semesterresa till Spanien för att vila upp sig efter arbetet med den senaste filmen, men väl på plats fick han upp spår efter KOMMUNISMENS OKÄNDA BROTT i Spanien och viloresan blev en arbetsresa istället.

Som kanske passar sig för en person som kastades ut från det sovjetockuperade Estland för statsfientlig verksamhet, så är Lina kommunistfientlig på ett sätt man sällan ser nu för tiden. Den närmaste jämförelse jag kan komma på är tidskriften Contra och kretsen kring den på 1980-talet. Lina raljerar över personer som tror att "kommunistiska fredsbomber" inte dödar, och jag undrar vem det egentligen är han angriper. Två frågor, eller funderingar, formuleras i mitt sinne. Den första: hur passar Lina egentligen in den moderna konspirationsmiljön? Jag tänker att många där har en mycker mer nyanserad bild av kommunismen än att den är/var ond. Den andra, relaterade, frågan: vem tycker att det Lina säger är farligt? Att man säger att Sovjetkommunismen var dålig är knappast något man blir förföljd för i Sverige idag. Snarare tvärtom.

Lina menar dock att han förföljs i Sverige. Han berättar om en föreläsning i Örebro som blivit inställd efter påtryckningar. Den föreläsning jag bevittnar har inte utannonserats offentligt (vad jag vet) och det är inte Linas namn som står på tavlan över uthyrare. Den nya filmen kommer att ha en underjordisk premiär den 26 april. Lina berättar om när han blev uppringd och hotad av frimurarnas storloge i Stockholm 2008: "precis som KGB på 80-talet" (om jag har medverkat till detta vill jag be om ursäkt, mer om det en annan gång).

För även om kommunismens och socialismens ondska verkar vara det centrala för Lina så stannar han inte där. Bakom kommunismen fanns frimurarna, och bakom frimurarna "finanseliten på Wall Street". Vissa skulle väl hissa en antisemitisk varningsflagga redan där, även om jag tror att mängden antisemiter som uttrycker sig via kodord inte är så stor som ibland hävdas. Lina säger i alla fall inget öppet antisemitiskt under denna föreläsning. Frågan om frimurarna och kommunismen tycker jag är mer komplicerad: så vitt jag har förstått så är det historiskt belagt att vissa framstående kommunister var/hade varit frimurare. Exakt vad det betyder har jag inte någon klar uppfattning om.

Enligt Lina var i alla fall kommunismen ett redskap för de onda frimurarna att bryta sönder samhället och så att de kunde ta makten. Till detta fungerade kommunismen utmärkt eftersom dess mål är en "kakistokrati", ett samhälle där de sämsta styr. Lina arbetar med mycket svart-vita modeller av historiska skeenden. Eftersom kommunisterna drevs av ondska så var de som kämpade emot dem goda. Han hyllar alltså följdriktigt general Franco: en hjälte som försvarade kvinnor och barn mot en sovjetisk angripare.

I pausen fick mitt medhavda exemplar av "Sovjetiskt inflytande i Sverige" signerat och köpte också den senare "Världsbyggarnas bedrägeri" och den mycket tidiga "Sovjet hotar Sverige". Sen lyssnade jag på min bänkkamrater som diskuterade hur judarna ligger bakom det som händer i Grekland.

Efter pausen hettar det till bland publiken. Det kanske säger något om klimatet i salen att hyllandet av Franco inte gav upphov till någon reaktion medan en rekommendation att dricka getmjölk istället för komjölk leder till häcklande och en upprörd diskussion. Den andra delen av föreläsningen lämnar den nya filmen och Spanien och behandlar mer allmänna ämnen: hälsa, kultur och aktuella händelser. Lina ger en typisk "new age" serie av rekommendationer om underkurer som botar alla sjukdomar och krämpor men som hemlighålls och bekämpas av dem. Man kan ju fråga sig: om nu Teslas purpurplatta botar allting, varför ska man då ta en viss aminosyran eller D-vitamin som också botar allt? Räcker det inte att bli botad en gång?

När Lina pratar om aktuella händelser befinner han sig i den modern konspirationsteorins mittfåra. Den hemliga eliten som styr USA använder NATO och CIA för att skaffa sig mer makt i världen. Det hände i Kosovo och Afghanistan, nyss i Libyen och nu i Syrien. Kontrasten mot den första timman blir slående. Då räckte det med att uttryckt någon sympati för kommunism, socialism eller något liknande för att vara ond, nu hyllas de som försökt skapa en arabisk socialism och var Sovjetunions närmaste lierade i regionen för sitt motstånd mot USA och den nya världsordningen. Lina själv kan inte undgå att kommentera att hjälten Khaddafi var en välkommen gäst i Moskva men till skillnad från till exempel spanjorer på 30-talet så har det inga konsekvenser för hans analys. Lina fyller väl ut sin anslagna tid och efter föredraget ges ingen tid för frågor eftersom lokalen måste utrymmas för att kunna låsas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar