onsdag 25 januari 2012

Adelsfanan

I sin bok "Den dolda alliansen" ger Mikael Holmström, förutom den stora bilden av Sveriges och NATOs hemliga samarbete, också en mycket detaljerad bild av hur "Stay behind"-verksamheten var organiserad i Sverige. Utan tvivel är det den mest omfattande beskrivning av detta som givits hittills. Han tar också upp en del andra hemliga organisationer i gränslandet mellan militär och privat sfär. En av dessa är Adelsfanan. Ursprungligen var det namnet på Sveriges första reguljära kavalleriförband, grundat1565 som formellt levde kvar till 1901. Men, menar Holmström, under andra världskriget och, åtminstone, i början av kalla kriget användes namnet av en grupp adelsmän och reservofficerare som hade som sin uppgift att evakuera kungafamiljen och delar av regeringen ur landet vid händelse av ockupation. Eventuellt, spekulerar Holmström, hade Adelsfanan en relation till den lika hemliga Flygenhet 66 som under civil täckmantel förberedde sig för att genomför hemliga flygningar vid krig. Flygenheten leddes i alla fall av en adelsman, Hans-Ulrich von der Esch, och hade egna flygplan och annan utrustning till sitt förfogande. Om någon vet något mer om dessa organisationer så tar jag gärna emot tips.

8 kommentarer:

 1. Hittade ditt inlägg (för visst är det du som skrivit det?) på

  http://groups.yahoo.com/group/palmemordet/message/303

  där du efterlyser pamfletten "Mörkläggarlandet" av Alf Enerström och Sten Lindeberg. Jag har tyvärr inte sett pamfletten men undrar om du har fått tag på den?

  Hälsar en person som är intresserad av allt som Enerström någonsin skrivit.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är mitt inlägg (även om jag inte kommer ihåg det eller något mer om bakgrunden).

  Nej, jag har inte hittat denna pamflett.

  Jag måste erkänna att jag inte är säker på att jag läst något skrivet av Enerström även om jag naturligtvis stött på honom ofta nog. Har du några tips om vad man bör börja med?

  SvaraRadera
 3. Ok vad synd.

  Ja, var ska man börja? Han och hans dåvarande partner Gio Petré skrev två böcker tillsammans, "Vi fällde regeringen", del ett och två. Del ett har jag läst och den är bedrövligt tråkig. Där får man bland annat veta att det var Enerström och Petrés kampanj som gjorde att Socialdemokraterna förlorade makten vid valet 1976. Detta på grund av en flygbladsutdelningskampanj som Enerström och Petré genomförde på olika ställen i landet. För att försöka hindra paret så tog Palme till så fula knep som att se till att parets bil inte gick igenom bilbesiktningen. Större delen av boken består av insändare till olika tidningar.
  Del nummer två har jag inte läst än tyvärr. Enerström har även skrivit en pamflett med titeln "Till JO - maktmissbruk", som handlar om ungefär samma saker, fast den är från 1985 om jag minns rätt.
  Den riktigt spännande läsningen är väl snarare skriften "The Alf Enerström story", skriven av/tillsammans med Enerströms juridiska ombud. Den hittas här:
  http://boven1758.info/aestorystor1.html

  Den tycker jag faktiskt är lite spännande. Enerström och Socialdemokratiska oppositionen verkar även ha gett ut ett antal delar av skriftserien "Läsning för socialdemokrater" på 80- och 90-talet. Dessa har jag tyvärr inte lyckats få tag på. Inte ens Kungliga biblioteket har dem, trots lagen om pliktexemplar, vilket jag tycker är lite märkligt.
  Anledningen till att jag vill hitta allt han skrivit är väl inte direkt läsupplevelsen utan snarare för att han är intressant historia att berätta.

  SvaraRadera
 4. Spammar ditt kommentarsfält lite till. På tal om udda boktips, har du läst denna?

  http://libris.kb.se/bib/7628998

  Titeln är måttligt upphetsande men hittade ett "pressmeddelande" i ett arkiv med material från diverse obskyra småpartier (socialdemokraternas arkiv) där det gjordes reklam för denna boken och det såg väldigt lovande ut. Pressmeddelandet var från slutet av 70-talet (tror jag) och handlade om "skatterevolt" och bildandet av ett "tredje block" vilket lät lite halvskumt.

  Har inte lyckats hitta nånting på internet om vare sig författaren eller boken, det kan ju så klart vara ointressant trams men också rent guld, vem vet?

  SvaraRadera
 5. Såg onekligen spännande ut, eget förlag och allt. Jag ska titta lite om jag kan hitta någon referens till författaren, han hör ju i alla fall ett ovanligt namn.

  SvaraRadera
 6. Jo visst ser det lovande ut. Lånade boken för någon dag sedan, ska se om det är något att ha. Försökte googla lite på författaren men tyckte inte jag hittade något vettigt alls.

  SvaraRadera
 7. Har börjat bläddra lite i boken nu och den ser tyvärr inte så jättebra ut. Boken består av olika uppslagsord, i bokstavsordning, såsom Byråkrati, Datorer, Skatter, etc. Sedan följer en genomgång av hur saker kommer utvecklas om 1) sossarna 2)borgarna 3) Tredje blocket får bestämma. Det visar sig tydligen att allting kommer vara precis som vanligt om 1) och 2) får regera. Om däremot 3) får regera kommer allting bli jättebra, byråkratin kommer försvinna, skatterna bli lägre, människor lyckligare, etc. Så fortsätter det genom hela boken. Tyvärr inte tillräckligt knäppt för att vara intressant. Det är synd för pressmeddelandet och talet om ett "tredje block" tyckte jag gjorde att det såg mycket lovande ut. Nåja.

  SvaraRadera
 8. Det är ju inte alla förunnat att vara knäppa på ett underhållande sätt, det måste ju finas en massa tråkiga människor inom den sektorn också.

  SvaraRadera