onsdag 26 december 2018

Yla mot månen

Jakub Rozalskis (Facebook, Twitter) namn dyker ibland upp i diskussioner om Simon Stålenhag. Man kan förstå varför, både arbetar med realistiska bilder med ett främmande element som kastar om tolkningen av bilden.
Men där slutar likheterna, istället för Stålenhags 80- och 90-tals miljöer utspelar sig många av Rozalskis bilder i en tid han kallar 1920+, en fiktiv steam punk-influerad centraleuropeisk mellankrigsperiod. Många av bilderna avbildar polska, tyska eller ryska trupper understödda av jättelika krigsmaskiner som rör sig genom ett landskap befolkat av fredliga bönder.

Tydligen är Rozalski populär som illustratör av böcker och spel i fantastiska miljöer. Det är lätt att förstå varför: hans bilder med varulvar och tolkningar av folksagor  är mycket suggestiva.

"Howling at the moon" är såvitt jag kan förstå Rozalskis första bok med samlade bilder.

lördag 22 december 2018

Tolkien i Oxford

Under hösten besökte jag Oxford och besåg där Bodleianska bibliotekets utställning om JRR Tolkien (som var professor i Oxford): Tolkien Maker of Middle-Earth. Tyvärr rådde fotoförbud inne på den lilla men mycket intressanta utställningen, annars hade detta inlägg blivit mycket längre, men jag kan ändå inte låta bli att dela en del bilder publicerade på nätet och berätta om några av de utställda föremålen.


Kanske mest fascinerande för mig av de uppvisade dokumenten var det tidiga handskrivna manuskript till "The Hobbit" där Tolkien med blyerts noterat att manuskriptet ska ändras så att karaktären Bladorthin i fortsättningen ska heta Gandalf, att karaktären Gandalf ska heta Thorin Ekenskölde och att Medved ska heta Beorn. Vi kunde alltså mycket väl haft en resa dit och tillbaks igen där trollkarlen Bladorthin hjälper dvärgledaren Gandalf på en resa där de stöter på halv-björnen Medved. Trots denna ändring finns det fortfarande kvar en Bladorthin i Bilbo, nämligen den store kung Bladorthin vars spjut med vackra guldinläggningar ligger i nedre hallen under Berget eftersom de aldrig betalats eller levererats.

Bland övriga fascinerande saker fanns naturligtvis flera kartor, som till exempel den nedan som var Tolkiens personliga karta under arbetet med Sagan om ringen-triologin. Lappad och lagad efter flitigt användande.


Beskåda också denna annoterade karta där man bland annat kan lära sig att Hobbiton ligger på samma breddgrad som Oxford.


Andra intressanta saker var de illustrationer av Kalevala som Tolkien gjorde som tonåring. Han var djupt fascinerad av det finska nationaleposet, stal det exemplar som fanns på hans skolbibliotek och ska ha försökt lära sig finska för att kunna läsa det i original.


Man fick också lära sig att Tolkien själv använda en matris med de olika tidslinjerna för att hålla reda på alla karaktärer efter att Ringens brödraskap skingrats och de hobska måttenheter (från "nail" till "longmile") han uppfann för att hålla ordning på att ingen karaktär färdades för långt på en dag i böckerna. Naturligtvis fanns en del läckra saker att köpa i museibutiken.