lördag 2 maj 2020

Tolkien i tidningen

Att J.R.R. Tolkien lämnat gott om avtryck i svenska tidningar är lätt att förstå och, via KBs tidningssök, visa. I detta inlägg tittar vi på en del av de första avtryck Tolkien satt i Sverige.

1925 blev Tolkien professor i anglosaxiska vid Oxfords universitet. Han hade ännu inte gett ut någon bok och var tydligen tvungen att dryga ut inkomsterna på något sätt. En möjlighet gavs av språkkursföretaget Linguaphone i vars annonser i svenska tidningar professor J.R.R. Tolkien, Oxford University, förekommer från 1929:
1937 publicerades "The Hobbit, or There and Back Again" i England. Boken väckte uppmärksamhet och redan året efter publicerade Dagens Nyheter en recension av den engelska utgåvan:
1947 var det dags för en svenska utgåva av "The Hobbit" under namnet "Hompen" med huvudpersonen herr Bimbo Backlin. Boken annonserades flitigt i svensk press:
Det finns ytterligare en tidig notis om Tolkien av intresse. 1943 publicerad Svenska Dagbladet en kort artikel om behandlingen av brittiska krigsfångar. Där nämns att en professor Tolkien och en Mr. C. S. Lewis satt ihop en studiekurs för krigsfångar som för duktiga studenter kan ge en riktig akademisk examen:
Om den stora Tolkien-utställningen i Oxford. Om runkande dvärgar

2 kommentarer:

  1. Bra gräv! KB:s tidningsarkiv är fan guld, och otroligt beroendeframkallande.

    SvaraRadera