måndag 4 maj 2020

Sista natten med rymdgänget

I december 1977 hade George Lucas film "Star Wars" ("Stjärnornas krig") premiär på svenska biografer. Den var då efterlängtad, svenska tidningar hade skrivit om filmen i mer än tre år. Det första svenska omnämnandet av "Star Wars", som går att hitta i KBs tidningssök, är från en intervju med George Lucas i Expressen maj 1974 där han berättar att han arbetar med en stor rymdopera. I oktober samma år nämner Arbetet att en film om krig i rymden med titeln "Star Wars" är under inspelning.
"Star Wars" räknas upp efter sådana moderna klassiker som "Whiffs" (i Sverige känd som "C.A.S.H.", 4.6 i betyg på IMDB) och "The Hephaestus Plague" (som senare släpptes som "Bug", på svenska "Det får inte vara sant", 5.2 i betyg på IMDB).

I juni 1976 (ett år innan den amerikanska premiären) har Göteborgs-posten lite mer fakta i målet.
"Luke Starkiller" (alltså "Luke Stjärndödaren") var ett tidigt namn på karaktären Luke Skywalker. Att den skulle handla om framtidens "rymdraggare" och få den svenska titeln "Sista natten med rymdgänget" beror på att George Lucas förknippades så hårt med sin tidigare succé "Sista natten med gänget".

I maj 1977 hade "Star Wars" premiär i USA. I juni uppmärksammade Aftonbladets TV-guide att Sir Alec Guinness hade en huvudroll i den kritiker-hyllade filmen "Stjärnkriget"
I filmen spelar Guiness Obi-wan Kenobi, "Guds egen trollkarl i det Galaktiska kejsardömet som omfattar 1000 solsystem".  Likaledes i juni 1977 kan Expressen rapportera att filmen är en publiksuccé, i New York köar man för att se filmen.

1 kommentar:

  1. "Cages of stell" måste väl vara Asimovs Caves of Steel, men jag hittar ingen annan referens till att det skulle ha varit en filmatisering av denna på gång kring 1974.

    SvaraRadera