söndag 10 maj 2020

Hans Scheike, grafolog med mera

Fram tills han blev mer känd för andra saker var Hans Scheike mest känd som handskriftstydare, grafolog. Denna eventuella berömdhet verkar i första hand ha skapats av Scheikes plånbok, genom betalda annonser i svensk press. Från och med 1962 kan man hitta gott om hans små annonser:
Det är inte alltid just grafologin som stod i centrum. Ibland är det "praktisk människokunskap"
Och ibland karaktärologin (som möjligen är någon sorts religiös verksamhet).
I Expressen 1969 får Hans Scheike för första gången medverka i en artikel, där han som "känd grafolog" granskar regeringens namnteckningar.
1972 samlar Scheike ihop sina massmediala framgångar (artikeln ovan, medverkan i veckotidningen SE) och köper en helsidesannons i Expressen:
1983 bryter Scheike ny mark när han framträder i Expressen som hemlig rådgivare till tränaren för Djurgårdens Hockey, Leif Boork.
I detta sammanhang börjas det för första gången pratas om Scheikes levnadssätt, byn Blombacka beskrivs som en lantlig idyll. I nästa klipp har detta tagit över. Britta Sylvan får inte bli präst för att hon lever in ett federativ med Scheike och två andra kvinnor.
 Dessutom är hon alltså magdansös.
I mars 1988, fyra månader innan tre unga flickor rymmer från Scheikes gård utanför Kopparberg och orsakar den stora skandalen, tyckte Svenska Dagbladet att det var lämpligt att skicka en ung kvinnlig reporter till Kopparberg för att prata med Scheike om handstilar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar