lördag 22 december 2018

Tolkien i Oxford

Under hösten besökte jag Oxford och besåg där Bodleianska bibliotekets utställning om JRR Tolkien (som var professor i Oxford): Tolkien Maker of Middle-Earth. Tyvärr rådde fotoförbud inne på den lilla men mycket intressanta utställningen, annars hade detta inlägg blivit mycket längre, men jag kan ändå inte låta bli att dela en del bilder publicerade på nätet och berätta om några av de utställda föremålen.


Kanske mest fascinerande för mig av de uppvisade dokumenten var det tidiga handskrivna manuskript till "The Hobbit" där Tolkien med blyerts noterat att manuskriptet ska ändras så att karaktären Bladorthin i fortsättningen ska heta Gandalf, att karaktären Gandalf ska heta Thorin Ekenskölde och att Medved ska heta Beorn. Vi kunde alltså mycket väl haft en resa dit och tillbaks igen där trollkarlen Bladorthin hjälper dvärgledaren Gandalf på en resa där de stöter på halv-björnen Medved. Trots denna ändring finns det fortfarande kvar en Bladorthin i Bilbo, nämligen den store kung Bladorthin vars spjut med vackra guldinläggningar ligger i nedre hallen under Berget eftersom de aldrig betalats eller levererats.

Bland övriga fascinerande saker fanns naturligtvis flera kartor, som till exempel den nedan som var Tolkiens personliga karta under arbetet med Sagan om ringen-triologin. Lappad och lagad efter flitigt användande.


Beskåda också denna annoterade karta där man bland annat kan lära sig att Hobbiton ligger på samma breddgrad som Oxford.


Andra intressanta saker var de illustrationer av Kalevala som Tolkien gjorde som tonåring. Han var djupt fascinerad av det finska nationaleposet, stal det exemplar som fanns på hans skolbibliotek och ska ha försökt lära sig finska för att kunna läsa det i original.


Man fick också lära sig att Tolkien själv använda en matris med de olika tidslinjerna för att hålla reda på alla karaktärer efter att Ringens brödraskap skingrats och de hobska måttenheter (från "nail" till "longmile") han uppfann för att hålla ordning på att ingen karaktär färdades för långt på en dag i böckerna. Naturligtvis fanns en del läckra saker att köpa i museibutiken.

 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar