söndag 17 november 2019

Nörden och fotbollen

I den amerikanska high school-dramaturgin är "jocken", sportkillen, och nörden kanske det centrala motsatts-paret (tillsammans med den kvinnliga motsvarigheten, "cheerleader" kontra "tjej med glasögon").
Men att sportintresse och nördighet går att kombinera är allmänt accepterat. Att vara fotbollsnörd kanske inte ens är något man skäms över. Ordet "fotbollsnörd" syftar oftast på en person med ett överdrivet intresse för den del av spelet som går att beskriva med siffror. Tabeller och olika scenarion kring hur en serie ska sluta. Statistiska uppgifter om olika spelares insatser. Ett överdrivet intresse för antalet matcher i rad med seger, förlust, hörnor direkt i mål eller liknande.
Men det finns en annan sorts nördighet som också är mycket stark hos fotbollsfansen, nämligen det anala intresset för detaljer. Alla som har insikt i andra subkulturer förstår nog vad jag menar. Vem spelade i bandet på vilken skiva och byttes ut till nästa av vilken orsak? I vilket rum på hotellet bodde faktiskt författaren och kunde han verkligen se människorna i parken i skymningsljuset? Omfattar verkligen de bortklippta scenerna 13 minuter och ger de en helt annan insikt i den historia regissören försöker berätta? Och då har vi inte ens kommit in på den samlande kompletisten med sina feltryckta utgåvor på blå vinyl.

På fotbollsplanen buas vissa spelare i bortalaget ut extra mycket på grund av ett uttalande efter en match för tre år sedan eller för att deras modersklubb är en hemmalagets speciella fiender. I Stockholm ses rivaliteten mellan AIK och Djurgården som extra djup eftersom dessa tvillingklubbar båda grundades 1891. Rivaliteten mot nykomlingen Hammarby, grundad 1897, är inte riktigt lika djup. Bland AIK-fans är det populärt med t-shirts med trycket "Biblioteksgatan 8-2", eftersom klubben grundades just på denna adress.
Vid derbyn mot Hammarby kallas bortalaget och fansen "horungar" eftersom det finns en oklarhet om på vilken adress den klubben grundades. AIK-fansen attackerar nedan motståndarna i IFK Norrköping med en banderoll med fakta hämtade från IFK centralorganisations hemsida.  
Nedan får Djurgården sig en släng av sleven för att de lämnat Stockholm Stadion, komplett med en hänvisning till att AIK hade Stadion som hemmaplan till och med 1936.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar