tisdag 2 december 2014

Vem är rädd för fittkonst?

Nyligen invigdes en utställning med fittkonst vid Hornstull i Stockholm. Arrangörer var gruppen  Fittkonst Sthlm som beskriver sig som "ett konstnärssällskap i Stockholm med fittan i fokus". I en intervju innan vernissagen beskriver Josefine Surin gruppen som "en blandad skara av etablerade konstnärer och kreativa människor som jobbar med helt andra saker". Att utställningen skulle väcka viss debatt var inte oväntat, som Surin säger: "så fort något visas som kan tolkas som en fitta upplever vi att det blir tabu, hyssjas ner och blir jobbigt.". Utställningen väckte mycket riktigt också kritik.

Det var dock inte högern som protesterade, det var inga kristna som demonstrerade mot den ökande omoralen eller konservativa som vill hålla fittan borta från det offentliga ljuset. Istället kom kritiken från vänster. Fittkonst Sthlm fick be om ursäkt:
Hej!
Idag har vi uppmärksammats och fått kritik för att ha uttryckt oss transfobiskt. Vi har pratat jättemycket om just detta: Vi ska inte referera till fittan som enbart kvinnans kön eller lägga någon värdering i huruvida de medverkande har fitta eller ej och hur de definierar sitt kön eller sin könsidentitet.
Vi är jätteledsna över att vi missade detta idag, särskilt eftersom vi har transpersoner med i vår grupp. Vi vill att alla ska känna sig välkomna hos oss. Det här var ett misstag som vi jobbat hårt för att inte göra, och vi ska göra vårt absolut bästa för att det inte ska hända igen. Tack till er som har uppmärksammat detta, vi är öppna för kritik och hoppas att ni förstår att vi vill bara bli bättre.
Om man pratar om fittor måste man naturligtvis vara väldigt försiktig så att man inte blandar samman fittbärare och kvinnor. I ljuset av denna kritik  kan man naturligtvis ifrågasätta hela syftet med gruppen Fittkonst Sthlm. Vore det inte bättre att arbeta för att synliggöra en utsatt grupp i samhället som kvinnor istället för att arbeta med att synliggöra fittan?

Gruppen Fittkonst Sthlm är dock inte ovana vid att dra på sig kritik. Medverkande i gruppen är Jenny Wenhammar, känd som Femen-aktivist. Nu är det dock varken hennes bröst eller fittkonst som är problemet utan hennes tatuering i pannan. Fittkonst Sthlm förklarar:
Fittkonst Sthlm är medvetna om att Jenny har fått kritik för placeringen av sin tatuering. Vi tycker att det är jättebra att kulturell appropriering medvetandegörs, och vi vill härmed belysa att vi har haft en intern diskussion om detta. Vi välkomnar alla så länge de delar våra värderingar, och placeringen av Jennys tatuering inte är ett hinder för hennes medverkan i utställningen eller i gruppen. Om någon vill diskutera detta vidare är ni välkomna att göra det med Jenny när hon ger tillfälle.
Efter diskussion beslutades alltså att Wenhammar fick medverka i utställningen trots att det finns människor i andra länder som också har tatueringar i pannan. Vi får hoppas att det i diskussionen inte refererades till huruvida Wenhammar har fitta eller ej.

Jag känner att jag inte kan avsluta detta inlägg utan en brasklapp: det kan vara så att Fittkonst Sthlm är ett troll och att allt detta är ett skämt. I så fall, gratulationer till alla inblandade, ni lurade i alla fall mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar