torsdag 17 januari 2019

IS-propaganda på Telegram

Under lång tid har programmet Telegram pekats ut som en favorit bland militanta islamister och andra grupper som har svårt att klara sig på öppna sociala medier (den dök också upp i en pågående terroristrättegång (Sveriges Radio, Svenska Dagbladet). Därför testade jag för en tid sedan att själv hitta IS-propaganda på Telegram. Det var inte så svårt. Med några lämpliga sökord fanns det gott om öppna kanaler med påstådda bilder och nyheter inifrån IS-kontrollerat område, hyllningar av martyrer, uppmaningar till jihad och instruktioner för hur man tar sig till Syrien för att hjälpa till i kampen. Ett av dessa konton var svenskt.  
I kanalen Ghuraba Ghuraba ("ghuraba" betyder på arabiska "främling" och används om de utlänningar som anslutit sig till IS i Syrien) påstod sig en svenskspråkig broder rapportera från Islamiska Staten. En "stat" som redan då befann sig på nedgång. 
Livet var inte lätt med ryska attackflygplan och drönare ("duaa" är en bön i Islam).
Men hoppet är det sista som överger människan. Goda nyheter kan komma från drömmar.
Även i Sverige kan man hoppas på ett lejon som gör skillnad ("amaliyah" betyder på arabiska "operation", som i "utföra [en (militär) operation] i riksdagen).
Uppmaningar till läsarna att ansluta sig till IS är många.
Livet i väst är inget att sträva efter ("shirk" betyder avgudadyrkan, "darul kufr" de otrognas land).
Du kan inte lita på icke-muslimer ("kuffar").
Islam förnedras ständigt ("Al-Quds" = Jerusalem, "ummah" är alla muslimer tillsammans).
För tydlighets skull ska jag påpeka att inte bara IS använder Telegram, programmet är också mycket populärt hos till exempel Al-Qaida.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar