Sidor

fredag 24 juli 2020

Den välkände Sune Hjorth

Sune Hjorth är en välkänd svensk ufolog, författare och debattör. I detta inlägg finns en genomgång av hur Hjorth framträtt i svenska dagstidningar. Ett första konstaterande är att till listan med titlar i inledningen borde vi också lägga schackspelare. Den första förekomst av Sune Hjorth jag kunnat hitta är denna notis från Aftonbladet i juli 1943 där schack-sensationen Sune Hjorth (då boende i Örebro) har vunnit mästarklassen vid schackförbundets kongress i Malmö.
Genom hela sitt liv var Hjorth en aktiv schackspelare på mycket hög nivå. Fram till 1955 deltog han på många tävlingar och i landslagssammanhang. Därefter tog han en paus från spelandet fram till 1969 då han återkom med dunder och brak. I denna notis kan vi också notera att Sune Hjorth bor i Sundsvall och arbetar som läroverksadjunkt, något han fortsatte med fram till sin död respektive pension. 
I den senare perioden spelade Hjorth främst korrespondensschack men fortfarande på mycket hög nivå. Så sent som 2002 noterar Dagens Nyheter att Sune Hjorth i Sundsvall kvalificerat sig till semifinal i VM i korrschack.
Men trots detta är det inte som schackspelare Sune Hjorth blivit känd. Sina första uppmärksammade försök i insändarbranchen gjorde den unge Hjorth 1951. Han fick då möjlighet att publicera ett inlägg i Expressen i debatten om neutralitetspolitiken under rubriken "En röst för korståget" där han uttalar sitt stöd för ett amerikanskt "korståg" mot kommunismen och Sovjet.
Inlägget väckte en hel del uppmärksamhet och kommenterades till exempel välvilligt på Dagens Nyheters ledarsida. Detta i sin ur väckte en del uppmärksamhet och Karl Vennberg påpekade i debatten att Hjorth är "en man av den ur frihetssynpunkt än så länge en liten aning överdrivet pålitliga goebbelska skolan". Om detta syftar på att Hjorth sprider propaganda som Joseph Goebbels eller mer konkret på Hjorths nazisitiska sympatier under kriget kan inte denne skribent avgöra. Hjorth fortsatta med ytterligare några inlägg 1951 om Sovjet och neutralitet men tystnar sedan tillfälligt.

År 1955 påbörjar Sune Hjorth ämneslärarutbildning i Umeå. Förutom schacket är det nu tyst om honom under lång tid. 1967 publicerar Aftonbladet en insändare av adjunkt Sune Hjorth om amerikansk kulturimperialism och våldet och sadismen i amerikansk TV och andra massmedia.
Ett kärt ämne som han kommer att återkomma till. Men dock inte vid denna tid, insändaren verkar inte följas av flera. 1975 dog Sune Hjorths svärfar, ett faktum av intresse eftersom denne var den socialdemokratiske riksdagsmannen Emil Näsström. Att Hjorth haft så nära till makten förvånar.

I nästa del behandlas Sune Hjorths karriär som insändarskribent i Aftonbladet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar