Sidor

onsdag 16 mars 2011

Den nya högern

Jag har varit fascinerad av "den nya högern" (från tyskans "neue Rechte", kallas ibland också radikalkonservatism) i flera år. Detta är alltså en politisk och filosofisk tankeström som på ett radikalt sätt angriper den moderna världen, och den modernism som gett upphov till den, från "höger". Man förkastar demokrati och universalism för att istället lyfta upp familj, folk och fädernesland.

En del av min fascination kommer från det tydliga utanförskapet. Bara begreppet "radikalkonservatism" verkar innehålla en motsättning och många av de ståndpunkter som de håller går helt på tvärs mot den konventionella höger-vänster skalan. En annan källa till mitt intresse är den djupa avsky jag känner för för deras åsikter. Konservatismen är den svurna fienden till allt jag tror på.

För att illustrera "rörelsens" utanförskap vill jag dela med mig av ett citat från en text av Alain de Benoist från bloggen Oskorei:
The ENR [European New Right] makes a great effort to identify its real enemy. The main enemy is, on the economic level, capitalism and the market society; on the philosophical level, individualism; on the political front, universalism; on the social front, the bourgeoisie; and on the geopolitical front, America.

Denna anti-kapitalistiska, anti-individualistiska, anti-borgliga och anti-Amerikanska rörelse kallas alltså för "den nya högern".

2 kommentarer:

  1. Inressant. Jag skulle också till viss grad kalla mig anti-kapitalististisk, anti-individualististisk (individualisering, ja; individualism, nej), anti-borgelig men kanske inte riktigt så svepande "anti-Amerikansk", men inte tror jag att jag är nyhögeranhängare för det...

    För mig ställs frågan om etiketten "nyhöger" kommer före det som ettiketten sitter på, eller tvärt om.

    Andreas

    SvaraRadera
  2. För att göra inlägget lite spetsigare så hoppade jag över "anti-universalistisk" i slutbeskrivningen av "nyhögern". Det gör naturligtvis stor skillnad: att, i princip, förkasta något sådant som "alla människors lika värde" leder ju till att rörelsen blir radikal. Det är väl också därifrån koppling mot fascism och liknande kommer.

    Naturligtvis förkastar de flesta i "rörelsen" beteckningen "nyhöger" och den är väl fel på samma sätt som det är fel (eller i alla fall problematiskt) att kalla nationalsocialismen för "höger".

    Rasmus Fleischer på Copyriot har fört en diskussion om extrem kontra ultra (extremhöger eller ultrahöger) som kan vara lite relevant i sammanhanget: http://copyriot.se/2011/01/27/om-extrempolitik-och-extremism/

    SvaraRadera