Sidor

onsdag 30 april 2014

Några tankar om Ukraina

Jag har tidigare på denna blogg varit kritisk mot nyhetsrapportering angående utländska händelser i massmedia (Ukraina, Thailand, Syrien, Egypten,..., En ny bild av Syrien). Men frågan är om inte rapporteringen från Ukraina är den mest vinklade jag upplevt.

Jag tror säkert att det fanns en massa skit i Ukraina under president Janukovytj, att Ryssland agerar utifrån sina egna intressen och att man inte kan lita på Putin men nog finns det några fler relevanta vinklingar på Ukraina-krisen än de som används idag:

En majoritet av de ukrainare som röstade i senaste presidentvalet har sett sin valde president störtas och drivas på flykt av en revolt ledd av inhemska nynazister och understödd av utländska krafter. Är det då underligt om det finns en viss skepsis inför ett framtida val? Vad skulle hända om en ny ryssvänlig president vann valet? Finns det något som talar för att denne skulle respekteras?

Polis och militär som vägrar att skjuta på sitt eget folk eller använda våld mot civila som ockuperar myndighetsbyggnader brukar hyllas för detta i västliga media. I detta fall kan reportrar och inbjudna gäster hummande instämma i att det är synd för regimen i Kiev att den upplöste Berkut, eftersom styrkan hade kunnat kom väl till pass. Alltså den polisstyrka som för några veckor sedan anklagades för att massakrerat demonstranter på Maidan.

Federalister som kämpar för rätten till lokalt självbestämmande brukar oftast få en gynnsam behandling i massmedia eftersom det ses som en ganska defensiv hållning. De flesta aktivistgrupper brukar hänvisa till på det sätt de betecknar sig själva eller med neutrala termer. I annat fall brukar beteckningen motiveras; man säger inte "terroristorganisationen Hamas", utan "Hamas som terroriststämplats av Israel, EU och USA"). Detta gäller dock tydligen inte för "de proryska separatisterna i östra Ukraina" som alltid betecknas just så.  

Man kan ju också tycka att Ukrainakrisen borde vara ett utmärkt tillfälle att lyfta en mer allmän diskussion om nationer och deras gränser. Som jag förstår saken så var argumentet mot att Krim skulle få lämna Ukraina bara att Krim de facto tillhörde Ukraina. Vad befolkningen tyckte verkade inte spela någon roll. Med denna princip som rättesnöre är det ju lätt att ta ställning i många andra konflikter. Nej; kurderna har inte rätt till något eget land eftersom deras områden i dag tillhör Turkiet, Irak, med mera. Nej; Nordirland kan inte lämna Storbritannien och förenas med Irland. Nej; baskerna kan inte få något eget land och så vidare.

När vi ändå funderar på allmänna diskussioner som man kunde lyfta så har jag inte undgått att notera hur oproblematiskt det verkar vara att definiera rysk etnicitet. 97% av invånarna i Narva i Estland är etniska ryssar, lär jag mig i ett radioreportage, och en tredjedel av ryssarna i Estland är estniska medborgare. Hur många etniska ryssar finns det i Sverige? Hur många av dem är svenska medborgare? Är inte alla svenska medborgare svenskar?

tisdag 29 april 2014

En ryss besöker Stockholm

En bekant berättade om ett besök av ryska vänner i Stockholm. Den sedvanliga rundturen innehöll ett besök på Vasamuseet. Vännen var imponerad. Efter att ha fått hela historien kring Vasaskeppet förklarad för sig kommenterad dock vännen:
I Sverige har ni alltså museum över era misslyckanden och militära förluster. I Ryssland har vi bara museer över militära segrar.

torsdag 24 april 2014

Rösta på </body> </html>

Valmyndigheten har lagt upp en lista med de partier som beställt valsedlar inför Europaparlamentsval i maj 2014. Detta motiverar några kommentarer:

Tydligen har en del väletablerade partier bytt officiell partibeteckning: till exempel heter gamla hederliga SAP numera Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Nya moderaterna heter inte detta eller Moderata Samlingspartiet utan bara Moderaterna.

Förutom de etablerade partierna finns det några andra med på listan. Vad sägs om
  • Djurens parti
  • Europeiska Arbetarpartiet-EAP
  • Klassiskt liberala partiet
  • Republicans right
  • Socialistiska Välfärdspartiet
  • Sverigesmultidemokrater
  • Sveriges Nationella Demokratiska Parti
  • Sverige ut ur EU/ Frihetliga Rättvisepartiet (FRP)
  • Äkta Demokrati
  • 666 för en EU:s Super-state med frihet, jämlikhet, rättvisa, fred, kärlek och lyckan

Här kan det vara värt att inflika att dessa partier själva betalat för tryckning av valsedlar. Partier som fått minst en procent av rösterna i något av de två senaste valen till Europaparlamentet får gratis valsedlar tryckta (tre gånger så många som antalet röstberättigade i landet). Övriga partier får betala för sina. Kostnaden är 750 kronor i startkostnad samt 39 kronor per tusen valsedlar.

Att göra sig rolig över hur de olika personerna på listorna betecknas får lämnas till ett annat inlägg.

Slutligen till titeln på detta inlägg: den är tänkt som en hommage till Robert '); DROP TABLE Students; --, som beskrivs i denna xcd-strip, och baserar sig på Valmyndighetens beslut att koda valsedlarna i HTML direkt på sidan. För den som har 789 kronor över till ett meningslöst skämt så borde en valsedel som innehåller texten  "</body> </html>" kunna ge lustiga resultat på hemsidan.