tisdag 27 januari 2015

Den svenska kritiken mot Snoppen & snippan

Detta har hänt: i det svenska barnprogrammet "Bacillakuten" framförs sången "Snoppen & snippan". En ackompanjerande musikvideo väcker internationell uppståndelse på nätet (DN, SvD, Metro.co.uk, porn.com). Bland annat bedöms den vara olämplig för barn vilket får Youtube att sätta en 18-års gräns för att få se den (denna tas sedan bort). Detta inlägg handlar dock inte om de internationella reaktionerna på sången (och videon) utan de svenska. Även här i Sverige har sången fått kritik, dock av ett helt annat slag.

Suzann Larsdotter sammanfattar föredömligt denna kritik i ett inlägg:
Så långt är allt toppen. Sedan till det mindre roliga. Snippan och snoppen är tyvärr ganska könsstereotypa där snoppen har keps, jeans och mustasch och snippan långa ögonfransar, röd rosett och damhatt. Snoppen kommer dessutom i full galopp och snippan sitter elegant.
En bit in visas snoppen och snippan på två toalettskyltar med symboler för kvinna respektive man och här blir det lite problematiskt när tjejer faktiskt kan ha snopp och killar kan ha en snippa.
Det mest trista är dock att snoppen måste springa rest istället för att dingla nedåt. Jag hade föredragit att den typ hade fått springa på sin pungkulor istället för att göda den gamla fallocentriska gestaltningen.
Dessutom kommer ett hjärta mellan snoppen och snippan på slutet vilket lätt kan tolkas som heteronormativt.
Alltså där de dumma utlänningarna såg upprörande sexualisering av barn ser en mer upplyst svensk betraktare könsstereotyper, transfobi, fallocentrism och heteronormativitet. 

1 kommentar:

  1. Det händer ju faktiskt inte alltför sällan att konservativa moralister och de som är alltför fördjupade i identitetspolitik av vissa slag råkar hamna på samma sida.

    SvaraRadera